Bloeddonoren uit risicogebieden getest op Q-koorts

Bloeddonoren uit gebieden waar Q-koorts heerst, worden vanaf aanstaande maandag ook getest op recente besmetting met de Q-koortsbacterie. Dat heeft bloedbank Sanquin bekendgemaakt.

Hoewel niet bewezen is dat iemand met Q-koorts iemand anders via het bloed kan besmetten, neemt Sanquin het zekere voor het onzekere. Het gaat in totaal om zo’n 7000 donoren.

Voor patiënten is het van levensbelang dat ze veilig bloed ontvangen. Daarom onderzoekt Sanquin elke donatie van alle donors in het laboratorium standaard op een aantal infectieziekten. Nu is daar ook een test op recente besmetting met Q-koorts bijgekomen.

Donoren bij wie de bacterie wordt gevonden, mogen geen bloed meer geven.

Sanquin is de eerste en enige bloedbankorganisatie ter wereld die bloeddonors test op recente besmetting met de Q-koorts bacterie. De eerste 2 tot 3 weken na de besmetting lijkt de kans het grootst dat de Q-koorts bacterie eventueel in het bloed voorkomt en via bloedtransfusie overgedragen zou kunnen worden.

De Gezondheidsraad werkt momenteel aan een advies over bloeddonatie en Q-koorts dat in augustus wordt verwacht. Sanquin wil daar niet op wachten omdat veel besmettingen juist in het voorjaar voorkomen.

Lees ook:Nederlanders wil levens redden met bloeddonatie
Lees ook:‘Homo’s moeten ook bloed kunnen doneren’
Lees ook:Cool: stees meer 20- en 30 jarigen zijn bloeddonor
Lees ook:Sanquin: Wij zijn open tegenover donoren
Lees ook:Bloeddonors bedankt!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>