‘Anticonceptiepil niet langer vergoed’

De kans is groot de dat anticonceptiepil per 1 januari 2011 niet langer wordt vergoed. Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) heeft demissionair minister Klink geadviseerd om de pil uit het basispakket van de ziektekostenverzekering te halen. De pil zat er net sinds 2008 weer in.

De terugkeer van de pil in het basispakket leidde eind 2007 tot het hamsteren van de pil. Het leek namelijk wel gunstig dat de pil voortaan vergoed zou worden door de zorgverzekeraar, maar doordat iedere verzekerde een verplicht eigen risico heeft van 165 euro, betaal  je de pil in de praktijk grotendeels of geheel uit eigen zak. Zoveel schoten vrouwen in de vruchtbare leeftijd er dus niet mee op.

Het CVZ is van mening dat het voorkomen van zwangerschap geen geneeskundige zorg is en dus voor eigen rekening kan komen – ook wanneer er wel een medische indicatie voor het gebruik van deze middelen is. 

Daarnaast heeft het college de minister geadviseerd om ook eenvoudige loophulpmiddelen en tandheelkundige zorg voor 18 tot 22 jarigen uit het basispakket te halen. Er is namelijk geen reden is om hen als risicogroep aan te merken. Vergoeding kan daarom beperkt worden tot verzekerden tot 18 jaar (nu 22 jaar).

Voor de eenvoudige hulpmiddelen geldt volgens het CVZ dat ze over het algemeen weinig kosten. De rollator is in de ogen van het adviesorgaan breed verkrijgbaar en hoort bovendien min of meer bij het dagelijks leven in een bepaalde levensfase, net als de leesbril.

De blindentaststok en de loopwagen vormen een uitzondering. Het CVZ adviseert die – vanwege de hogere kosten – wel in het pakket te laten.

Daarnaast moeten de vergoedingsmogelijkheden voor hoortoestellen volgens het CVZ juist verruimd worden. Ook voetzorg bij diabetes, de second opinion en protonentherapie bij kanker behoren volgens het college – soms onder voorwaarden – tot de basiszorg.

Bron: CVZ

Lees ook:Anticonceptiepil mogelijk uit het basispakket
Lees ook:‘Paracetamol-Codeïne niet langer vergoeden’
Lees ook:Advies: HPV-vaccin niet in basispakket
Lees ook:Anticonceptiepil hamsteren!
Lees ook:Eigen bijdrage voor bezoek psycholoog

1 Reacties // Reageer

One thought on “‘Anticonceptiepil niet langer vergoed’

  1. anne

    3000 euro meer collegegeld per jaar omdat ik door mijn ADHD studievertraging heb, geen vergoeding voor mijn ADHD medicatie, geen genoeg inkomen omdat ik minder moet werken en meer moet studeren om snel af te studeren, maar dat kan niet als ik niet.genoeg verdien om mijn medicatie te betalen, nu nog even betalen om niet zwanger te raken maar.aangezien ik die kosten toch niet aankan, kan ik mijn relatie beter beëindigen tenzij ik op mijn negatieve budget een baby wil krijgen.

    Volgens mij had de overheid beter een abortus voor mijn moeder kunnen vergoeden, want aan mij zullen ze toch niets hebben.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>