Nieuw medicijn tegen botontkalking

In Nederland moeten we nog even geduld hebben, maar in een groot aantal landen is sinds kort een nieuw medicijn tegen botontkalking verkrijgbaar. Het middel, Prolia (werkzame stof : denosumab), is ontwikkeld door het Bredaas biofarmaceutisch bedrijf Amgen.

Enkele weken geleden kreeg het bedrijf toestemming om het middel in Europa op de markt te brengen, enkele dagen volgde de Verenigde Staten. Inmiddels kunnen in 46 landen vrouwen en mannen profiteren van het medicijn waar Amgen 15 jaar aan heeft gewerkt.

Eén op de 3 oudere vrouwen en 1 op de 5 oudere mannen lijdt aan botontkalking (osteoporose). Daardoor worden de botten steeds brozer en neemt de kans op botbreuken toe. Twee onderhuidse injecties per jaar met het medicijn Prolia zorgen voor een grotere botdichtheid.

Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die twee maal per jaar een injectie kregen met Prolia 68% minder kans hadden op het krijgen van een volgende wervelfractuur vergeleken met degenen die een placebo kregen. De kans op een heupfractuur daalde met 40% na 36 maanden.

Helaas is het middel in Nederland vooralsnog niet verkrijgbaar. Pas als zorgverzekeraars besluiten om het Prolia te vergoeden, begint Amgen daadwerkelijk met de distributie ervan in ons land. Dat is op zijn vroegst eind dit jaar. Prolia moet door een arts voorgeschreven worden.

Bron: BN/De Stem

Lees ook:Twee keer per jaar een prik tegen botontkalking
Lees ook:Doden door bijwerking medicijn tegen botontkalking
Lees ook:Afvallen met injecties lijkt veelbelovend
Lees ook:Britten doodziek na testen nieuw medicijn
Lees ook:Nieuw medicijn helpt diabetespatiënt met afvallen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>