‘Zwangere moet gescreend worden op chlamydia’

Zwangere vrouwen in Nederland worden onvoldoende gecontroleerd op een chlamydia-infectie. Daar moet verandering in komen om vroeggeboorte, buitenbaarmoederlijke zwangerschap en infecties bij de baby te voorkomen. Dat concludeert kinderarts Ingrid Rours in haar proefschrift, waar zij onlangs op promoveerde aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

Chlamydia trachomatis is de meest voorkomende bacteriële seksueel overdraagbare aandoening (soa) in Nederland. Ongeveer 80% van de vrouwen die de infectie hebben, merkt daar niets van. De infectie kan echter grote gevolgen hebben tijdens de zwangerschap.

Dr. Ingrid Rours, kinderarts, ontdekte in haar promotieonderzoek dat de chlamydia infectie niet alleen kan leiden tot de reeds bekende buitenbaarmoederlijke zwangerschappen, maar ook tot een hoog aantal vroeggeboortes en meer of minder ernstige infecties bij de pasgeborenen. Rours pleit dan ook dringend voor routinematige controle van alle zwangeren.

Rours stelde vast dat 4% van de zwangere vrouwen die naar een verloskundige praktijk of prenatale kliniek gingen, geïnfecteerd zijn met Chlamydia trachomatis. De infectie kwam het meest voor bij vrouwen van 20 jaar en jonger (14%), en bij vrouwen tussen de 20 en 25 jaar (7%), en nam daarna af met de leeftijd. Verder kwam het veel voor bij alleenstaande vrouwen (12%). Ook afkomst blijkt een belangrijke risicofactor: van de vrouwen die geïnfecteerd waren, was 16% Antilliaans, 11% Kaapverdiaans en 9% Surinaams.

Zwangere vrouwen met chlamydia hebben een 4 keer hogere kans op vroeggeboorte vóór 32 weken en een 3 keer hogere kans op vroeggeboorte vóór 35 weken. Van alle bevallingen vóór een zwangerschapsduur van 32 weken en 35 weken waren 15% en 7% toe te schrijven aan een clamydia-infectie.

Verder toont Rours aan dat de soa een belangrijke verwekker is van oogontstekingen bij pasgeborenen en dat de meeste zuigelingen met ontstekingen van de ogen en luchtwegen niet of niet tijdig getest worden voor chlamydia  en daardoor ook niet of onvoldoende behandeld worden.

Al deze problemen kunnen volgens Rours voorkomen worden als zwangere vrouwen tijdens de prenatale controles gescreend worden voor chlamydia.

Bron: Erasmus MC

Lees ook:Nieuwe Chlamydia-test leidt tot betere behandeling
Lees ook:Luchtverontreiniging slecht voor zwangere vrouw én kind
Lees ook:Veel chlamydia-infecties bij jongeren
Lees ook:Veel zwangere vrouwen willen geen screening
Lees ook:Huishouden slecht voor zwangere vrouwen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>