‘Kritiek op longkankerstudie is onterecht’

De kritiek die zorgverzekeraar Menzis in 2009 uitte over de landelijke longkankerstudie die wordt gecoördineerde door het Universitair Medisch Centrum Groningen, is niet terecht. Dat heeft de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) vastgesteld.

Menzis vond destijds dat het onderzoek medisch en ethisch niet verantwoord was. De 1500 deelnemers zouden onnodig risico lopen te overlijden omdat hen de standaardbehandeling werd onthouden.

Volgens het onafhankelijk onderzoek van de CCMO is er met het onderzoek niets mis. De commissie onderzocht zowel de gevolgde procedure als de inhoud van het longkankeronderzoek en concludeert op basis daarvan de dat kritiek van Menzis ongegrond is.

Volgens het UMCG heeft Menzis onnodig paniek gezaaid bij de deelnemers aan het onderzoek. Het ziekenhuis is altijd overtuigd geweest van de zorgvuldige en integere opzet en uitvoering van de studie.

Onderzoekscoördinator prof. dr. Harry Groen: ‘In deze studie onderzoeken wij juist welke patiënten baat hebben bij welke nabehandeling en welke behandeling het beste resultaat oplevert met de minste bijwerkingen. Uiteindelijk moet dat de behandeling van patiënten met longkanker verbeteren.’

Bron: UMCG

  

 

  

   

 

Lees ook:Hartonderzoek in Enschede stopgezet
Lees ook:Menzis: Stop direct longkankeronderzoek
Lees ook:Twee streekziekenhuizen verliezen borstkankerkeurmerk
Lees ook:‘Probiotica-onderzoek had niet mogen plaatsvinden’
Lees ook:Medicijn vergroot overlevingskans bij lymfeklierkanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>