‘Ziekenhuis schrijft te vaak antibiotica voor’

Ziekenhuizen schrijven vaak onnodig antibiotica voor. Daardoor bestaat de kans dat bacteriën resistent worden tegen die antibiotica. Dat concludeert Ina Willemsen in een promotieonderzoek aan het VU Medisch Centrum in Amsterdam.

Vooral antibiotica uit de zogenaamde groep fluoroquinolonen worden in haar ogen onnodig vaak voorgeschreven. Willemsen onderzocht hoe dat kan worden voorkomen.

Zij stelt voor om goed in kaart te brengen op welke wijze en wanneer deze middelen voorgeschreven worden. Ook toonde ze aan het gebruik van antibiotica succesvol teruggebracht kan worden met een pakket aan maatregelen, zoals een persoonlijke benadering en gerichte scholing van medisch personeel, duidelijke protocollen en terughoudendheid bij het verstrekken van antibiotica.

De hoeveelheid gebruikte antibiotica en het voorkomen van resistente bacteriën verminderde met deze specifieke maatregelen aanzienlijk.

In Nederlandse ziekenhuizen wordt dagelijks ruim 30% van de patiënten behandeld met antibiotica. Hoe de zorg is die het ziekenhuis verleent,  hoe vaker resistentie wordt waargenomen.

Bron: VUmc

Lees ook:Antibiotica teams op komst?
Lees ook:Antibiotica vermindert resistentie op IC
Lees ook:Online meldpunt ziekenhuisinfecties van start
Lees ook:RIVM: Rauwe groenten goed wassen of verhitten
Lees ook:Antibioticagebruik ruim 50% lager

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>