Spoeddebat in Tweede Kamer over sluiting ic

Linkse partijen in de Tweede Kamer gaan een spoeddebat aanvragen over de geplande sluiting van de intensive care in het Admiraal De Ruyterziekenhuis (ADRZ) in Vlissingen. Dat meldt de Zeeuwse krant PZC.

Gisteren werd bekend dat het ziekenhuis binnenkort geen ic meer heeft. Patiënten kunnen dan enkel in noodgevallen opgevangen worden. Iedereen die langer beademd moet worden, moet naar de ziekenhuislocatie in Goes (30 km verderop).

De Raad van Bestuur van het ziekenhuis heeft altijd gezegd dat er ook op Walcheren een intensive care blijft. Een aantal medisch specialisten is volgens de krant echter van mening dat je, wat er nu overblijft,  geen ‘intensive care’ kunt noemen.

Afgelopen week sprak het ziekenhuis in een nieuwsbrief zelf voor het eerst over een ‘intensive-care-faciliteit’, in plaats van over een afdeling intensive care. Het is de bedoeling dat spoedeisende en intensieve zorg vanaf het voorjaar van 2011 geconcentreerd worden in het ziekenhuis in Goes.

Volgens SP-Kamerlid heeft de Kamer zich bij motie van voormalig SGP-Kamerlid Bas van der Vlies uitgesproken voor behoud van een volwaardig ziekenhuis op Walcheren. ‘Tot nog toe is altijd sprake geweest van een intensive care. Nu die naar Goes wordt verplaatst, is dat tegen de wens in van de Tweede Kamer.’

Ook PvdA-Kamerlid Eelke van der Veen vindt dat mensen op Walcheren en de Bevelanden binnen de tijden die ervoor staan geholpen moeten kunnen worden.

Bron: PZC

Lees ook:’Sluiting intensive care kost levens’
Lees ook:Klebsiella-bacterie in St. Jansdal ziekenhuis
Lees ook:Specialisten VUmc luiden noodklok over intensive care
Lees ook:‘Grieppatiënt op IC is er slecht aan toe’
Lees ook:Kamer eist einde aan ‘dubbelrol’ van viroloog Ab Osterhaus

1 Reacties // Reageer

One thought on “Spoeddebat in Tweede Kamer over sluiting ic

 1. Eremgees

  Ten westen van de gemeentegrens Middelburg-Goes wonen 115.000 mensen en ten oosten 93.000)

  In Middelburg/Vlissingen wonen bijna 1200 mensen per km2
  In Goes nog geen 400 per km2.

  Op Walcheren wonen 800 mensen per km2
  Op Zuid-Beveland zijn dat er amper 270 per km2.
  In Midden-Zeeland (incl. Middelburg/Vlissingen) wonen er iets meer dan 300 per km2
  Voor Midden-Zeeland, excl. Middelburg/Vlissingen en de provincie Zeeland zijn dat er, in beide gevallen, iets meer 200 per km2

  Binnen een straal van 10 km:
  - vanaf Middelburg/Vlissingen-Mortiere: ca. 105.000 inwoners
  - vanaf ziekenhuis Goes: ca. 55.000

  Binnen een straal van 20 km:
  - vanaf Middelburg/Vlissingen-Mortiere: ca. 180.000 inwoners
  - vanaf ziekenhuis Goes: ca. 95.000

  Het aantal inwoners van Midden-Zeeland + Noord-Zeeland (excl. Tholen) bedraagt 250.000.
  Minus 20.000 Reimerswaal (binnen 20 km-straal van ziekenhuis Bergen op Zoom). Blijft over 230.000 als doelgroep voor ziekenhuiszorg over.
  Minus 180.000 binnen straal 20 km vanaf Middelburg/Vlissingen-Mortiere (= bijna 80% van de doelgroep). Blijft over 50.000
  Minus 35.000 Schouwen-Duiveland (Autorijtijd van Zierikzee naar ziekenhuis Goes en Mortiere is ongeveer gelijk). Blijft over: 15.000 inwoners op Zuid-Beveland, die binnen een straal van 25 à 30 km van Mortiere en Bergen op Zoom wonen en deze locaties binnen 25 minuten via de A58 kunnen bereiken.

  Uit het bovenstaande blijkt dus duidelijk dat het Goese ziekenhuis, wegens decentrale ligging, moet worden opgeheven. Het grote voordeel voor Goese bevolking (ca. 27.000) is, dat men kan kiezen uit vier ziekenhuizen. In het noorden en westen ligt er een ziekenhuis op slechts 20 km (Middelburg en Zierikzee: Waarom moet men vanuit Zierikzee naar een ziekenhuis in Goes en niet omgekeerd?) en naar het zuiden en oosten op 40 km afstand (Terneuzen en Bergen op Zoom).

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>