Wat verandert er in 2011 in het basispakket?

De komende weken valt de ziektekostenpolis voor 2011 van je zorgverzekeraar weer op de mat. Je kunt natuurlijk alles bij het oude laten, maar dan loop je de kans dat je straks onverwachts voor hoge kosten komt te staan. Want stiekem verandert er in 2011 best veel. Lees hier wat niet langer wordt vergoed!

Het was al langer bekend dat vrouwen boven de 21 jaar anticonceptiemiddelen voortaan uit eigen zak moeten betalen. En ook eenvoudige hulpmiddelen als loopkrukken en rollators worden niet langer vergoed. Evenals mondzorg voor mensen boven de 18 jaar.

Heb je nog verstandskiezen in je mond? Dan is het verstandig eens extra goed naar je aanvullende tandartsverzekering te kijken, want als de kaakchirurg een verstandskies trekt, dan valt dat niet langer onder de basisverzekering. Dat kan een duur grapje worden als je niet aanvullend bent verzekerd!

Mensen die fysiotherapie of oefentherapie nodig hebben omdat ze chronisch ziek zijn (geldt alleen voor chronische aandoeningen die op de lijst met indicaties staan die door de overheid is vastgesteld) krijgen die therapie voortaan vanaf de 13e behandeling vergoed. Voorheen was dat vanaf de 10e behandeling.

Antidepressiva worden alleen nog vergoed bij een aantal zware indicaties. Om welke indicaties het precies gaat, moet nog worden vastgesteld. Let dus goed op als je antidepressiva slikt, want misschien moet je ze wel uit eigen zak gaan betalen (mits je je aanvullend verzekert).

Nu krijg je misschien het idee dat het basispakket van de zorgverzekering alleen maar wordt uitgekleed. Maar er wordt ook een aantal vergoedingen toegevoegd.
Dit wordt vanaf 2011 vergoed vanuit het basispakket die iedere Nederlander verplicht moet afsluiten:

- vergoeding voor de eerste 9 bekkentherapiebehandelingen in verband met urine-incontinentie voor volwassenen vanaf 18 jaar.
- mensen die een nier, lever of beenmerg hebben gedoneerd hoeven geen eigen risico meer te betalen voor nacontroles.
- cursussen voor stoppen met roken
- de diagnose en behandeling van ernstige dyslexie wordt vergoed voor kinderen van 7 tot en met 10 jaar (was 7 tot en met 9 jaar).
- preventieve voetzorg, voetbehandelingen en voetadvisering voor diabetespatiënten door een podotherapeut, een medisch pedicure of een pedicure met aantekening Diabetes Voet.
De kilometervergoeding bij eigen vervoer gaat omhoog van 0,25 eurocent per kilometer in 2010 naar 0,27 eurocent per kilometer in 2011.

Bron: Rijksoverheid.nl

Lees ook:De pil terug in basispakket: sigaar uit eigen doos??
Lees ook:Minister Schippers: zorgpremie 20 euro duurder
Lees ook:‘Basispakket zorg wordt verder uitgekleed’
Lees ook:Anticonceptiepil hamsteren!
Lees ook:Straks mogelijk mondzorg voor iedereen

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Wat verandert er in 2011 in het basispakket?

 1. Psychotherapie

  Geen slimme zet van de anticonceptiepil

    /   Reply  / 
 2. P.Wolf Bloemers

  even een reactie op vergoeding basispakket 2011: preventieve voetzorg, voetbehandelingen en voetadvisering voor diabetespatiënten door een podotherapeut, een medisch pedicure of een pedicure met aantekening Diabetes Voet.
  Dit is dus niet zo, net nagevraagd bij m’n zorgverzekeraar en gekeken op de bron: “Rijksoverheid.nl” Staat daar idd niet bij!

  m.v.g Elly Wolf

    /   Reply  / 
 3. basisverzekeringen 2012

  Is er al iets bekend over de vergoeding vanuit het basispakket in 2012

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>