Antidepressiva verhogen kans op hartproblemen

Mensen die medicijnen tegen depressie slikken, de zogeheten antidepressiva, hebben vaker een verhoogde en minder variabele hartslag. Daardoor hebben zij mogelijk een grotere kans op hart- en vaatziekten. Dat  blijkt uit onderzoek waarop Carmilla Licht op 15 oktober promoveert aan het VU medisch centrum (VUmc) in Amsterdam.

Wetenschappers gingen er lange tijd vanuit dat depressie en/of angststoornissen mogelijk een negatief effect hebben op het autonome zenuwstelsel, wat onder andere de hartslag verhoogt en de hartslagvariabiliteit – de variatie in hartslagfrequentie – verlaagt. Een hoge hartslag en lage hartslagvariabiliteit zijn beide risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Onderzoeker Carmilla Licht ontdekte echter dat alleen mensen die antidepressiva slikten, sneller last van hun hart hebben. Voor mensen die wel depressief of angstig zijn maar geen antidepressiva gebruiken, geldt dit niet.

Het goede nieuws is wel dat na het stoppen met de antidepressiva ook de werking van het autonome zenuwstelsel weer terugkeert naar een normaal niveau.

Het negatieve effect van de geneesmiddelen op de hartslag doet zich vooral voor bij de klassieke antidepressiva. Bij de moderne antidepressiva (SSRI’s) is het effect ook aanwezig, maar in mindere mate.

Bron: VUmc

Lees ook:Depressies maken je dik
Lees ook:Angst en depressie slecht voor je hart
Lees ook:Antidepressiva hebben invloed op diabetes
Lees ook:Dik kind heeft grotere kans op hart- en vaatziekten
Lees ook:‘Effect van psychotherapie bij depressie overschat’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>