Algemeen ziekenhuis richt zich op basisingrepen

Terwijl academische ziekenhuizen zich steeds meer concentreren op hooggespecialiseerde zorg, geven algemene ziekenhuizen juist extra aandacht aan de zorgprocessen rondom basisingrepen, zoals een liesbreukoperatie of heupvervanging. Een arts in een algemeen ziekenhuis voert deze ingrepen gemiddeld genomen ruim tweemaal zo vaak uit als een arts in een academisch ziekenhuis, zo blijkt uit een analyse van onderzoeksbureau MediQuest.

Het bureau onderzocht – in het kader van de huidige discussie over ervaring en aantal behandelingen per specialist – van een aantal basisingrepen hoeveel operaties per jaar  in de verschillende ziekenhuizen worden gedaan.

Het aantal liesbreukoperaties per arts varieert in algemene ziekenhuizen tussen de 14 en 154 ingrepen met een gemiddelde van 37 ingrepen in 2009. In academische ziekenhuizen varieert dit aantal tussen de 4 en 24 met een gemiddelde van 15 ingrepen per arts in 2009.

Het gemiddeld aantal totale heupvervangingen per orthopeed was in algemene ziekenhuizen 55 (variërend tussen de 15 en 123) en in academische ziekenhuizen 23 (variërend tussen de 16 en 36) in 2009. Staaroperaties worden in algemene ziekenhuizen gemiddeld bijna 2,5 keer zo vaak uitgevoerd als in academische ziekenhuizen.

Steeds meer ziekenhuizen specialiseren zich – al dan niet gedwongen – in bepaalde aandoeningen/behandelingen om de kwaliteit van de zorg te verbeteren.

Begin dit jaar werd bekend dat het UMC Utrecht van plan is de basiszorg voor een aantal ‘doorsnee-aandoeningen’ in de periode 2010-2015 af te stoten. Het Diakonessenhuis locatie Zeist profileert zich juist als Liesbreukcentrum Nederland; artsen voeren hier gemiddeld 154 liesbreukoperaties per jaar uit.

Ook het Maasstadziekenhuis, met 113 ingrepen een goede tweede, benoemt op haar website liesbreuk als één van de twee aandachtsgebieden binnen het specialisme chirurgie. En het St. Antoniusziekenhuis heeft de Liesbreuk Express ontwikkeld voor een vlotte behandeling van jaarlijks gemiddeld 100 patiënten per arts.

Bron: Mediquest

Lees ook:Patiënt kan steeds sneller naar huis
Lees ook:Stijgers en dalers in de AD Top 100 Ziekenhuizen van 2012
Lees ook:Minimaal 50 borstkankeroperaties per jaar
Lees ook:Baby’s op ic gebaat bij ‘pijnmanagement’
Lees ook:Centralisatie vergroot overlevingskans kanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>