Crèmes tegen eczeem tasten huid aan

Van crèmes die worden voorgeschreven tegen eczeem is bekend dat je ze niet langdurig moet gebruiken en ze niet te dik moet opsmeren, omdat de huid er dunner van wordt. Volgens onderzoekers van de University of Bath doet het probleem zich vooral voor bij bepaalde waterhoudende crèmes, waaronder de in Groot-Brittannië veelvuldig gebruikte Aqueous cream BP.

Het stofje in de crèmes dat een kwalijk effect heeft op de huid heet sodium lauryl sulfate, korweg SLS. In een onderzoek lieten ze een aantal vrijwilligers 4 weken lang de Aqueous cream BP op de onderarmen smeren.  Na die 4 weken bleek de hoornlaag, de buitenste laag van de huid, 10% te zijn gekrompen.

De hoornlaag dient als bescherming van de huid. Wordt die dunner, dan krijgen boosdoeners als chemicaliën meer kans om binnen te dringen.
SLS is een veelgebruikt ingrediënt bij eczeemcrèmes, shampoos en cosmetica.

De stof wordt gebruikt om olie te mixen in de crèmes zodat die er romig uitziet. Volgens de onderzoekers is het in de strijd tegen eczeem beter te smeren met een crème op basis van olie.

Bron: Daily Mail 

 

http://www.hln.be/hln/nl/34/Beauty-Wellness/article/detail/1171688/2010/10/19/Cremes-voor-eczeem-tasten-hoornlaag-aan.dhtml

Lees ook:Gen ontdekt dat eczeem veroorzaakt
Lees ook:‘Hormoonzalf’ tegen eczeem maakt de huid niet dun
Lees ook:Gezond: biologische huidverzorging
Lees ook:Fabel: Eczeem is besmettelijk
Lees ook:Nieuw eiwit helpt tegen UV-stralen en bij wondheling

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>