‘Dagelijks aspirientje halveert kans op kanker’

Een dagelijkse aspirine verkleint de kans om aan kanker te overlijden, blijkt uit een recente studie. Britse wetenschappers zeggen voor het eerste definitief bewezen te hebben dat aspirine de sterfte aan kanker met een derde daalt als je minimaal 5 jaar lang aspirine slikt. Bij sommige soorten van kanker nam de sterfte zelfs met 50% af. Hoe langer patiënten de ontstekingsremmer slikten, des te beter de bescherming.

Aspirine, een van de goedkoopste geneesmiddelen die er zijn, heeft zich al vaker bewezen als ‘wondermiddel’. Volgens deskundigen hebben mensen van rond de 45 of 50 jaar oud het meest baat bij het slikken van een lage dosis aspirine, aangezien de kans op kanker stijgt met de leeftijd.

Een hoeveelheid van 75 mg – een kwart van een standaard tablet van 300 mg – zou ook de de kans op een hartaanval en beroerte verlagen bij mensen die nog nooit hart- en vaatproblemen hebben gehad.

Miljoenen hartpatiënten die al een lage dosis aspirine op doktersadvies slikken om een tweede hartaanval of beroerte te voorkomen, zouden volgens de nieuwe studie tegelijkertijd bescherming tegen kanker opbouwen.

Onderzoeksleider professor Peter Rothwell van de John Radcliffe Hospital in Oxford, wil de kans op bijwerkingen van aspirinegebruik, zoals maagbloedingen en een hersenbloeding, niet bagatelliseren, maar denkt dat de nieuw ontdekte voordelen van aspirine hier ruimschoots tegen op wegen.

De studie, gepubliceerd in het medische vakblad The Lancet, bestudeerde 8 onderzoeken waarin patiënten gedurende 5 jaar dagelijks een aspirientje of een placebo (neppil) kregen. Het effect van aspirine op hart- en vaatziekten was al bekend. Dit keer wilden de onderzoekers weten wat er gebeurde met de sterftecijfers aan kanker. Voor alle soorten kanker daalde het sterftecijfer met 34%, bij maag- en darmkanker zelfs met 54%.

Aan het onderzoek deden vooral mannen mee. Er zijn dan ook te weinig resultaten om een uitspraak te doen over borst- en eierstokkanker, maar de cijfers wijzen volgens de onderzoekers in de goede richting.

Bron: Daily Mail

Lees ook:‘Aspirine kan meer kwaad dan goed doen’
Lees ook:‘Dagelijks aspirine voorkomt kanker’
Lees ook:Dagelijks aspirine beschermt tegen darmkanker
Lees ook:Aspirine beschermt tegen overlijden
Lees ook:Vrouwen minder baat bij aspirine

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “‘Dagelijks aspirientje halveert kans op kanker’

 1. slim

  Dan moet je wel het risico aandurven voor de bijwerkingen, zoals maagbloedingen, oorsuizen, doofheid en noem maar op.Inname kan dan leiden tot rode plekken op de huid en jeuken, loopneus en natte ogen, en in meer zeldzame gevallen een astma-aanval. Astmapatiënten die weten dat ze overgevoelig zijn voor acetylsalicylzuur moeten natuurlijk geen Aspirine, of ander acetylsalicylzuur bevattend middel gebruiken, en ook geen andere COX-remmende middelen, want hierin ligt de oorzaak.

  mij niet gezien !!!

    /   Reply  / 
 2. Gezien

  Slim heeft zeker de bijsluiter zitten lezen. Wacht dan maar rustig totdat je kanker hébt. Kijken of je dan nog zo Slim bent. Dan ga je maar wat graag aan de COX-remmers.
  Overigens, voor wie regelmatig Pubmed raadplaagt is dit natuurlijk oud nieuws van jaren geleden.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>