Minder borstkanker met dieet én zonlicht

Een dieet rijk aan vitamine D gecombineerd met veel zonlicht kan de kans op borstkanker met 43% verlagen. Dat stellen Franse wetenschappers op basis van een langdurig onderzoek onder bijna 70.000 vrouwen.

Uit de studie, die 10 jaar in beslag nam, bleek dat een vitamine D-rijk dieet alleen geen effect heeft. Pas als het lichaam tevens vitamine D aanmaakte door voldoende blootstelling aan de zon, nam de kans op borstkanker af.

Na 10 jaar onderzoek hadden 2.871 vrouwen borstkanker gekregen. Vrouwen die in zonnige regio’s woonden (met hoge UV-straling) hadden 10%t minder kans op borstkanker.

Vrouwen die in zonnige gebieden woonden én veel vitamine D via de voeding binnenkregen, hadden de minste kans om borstkanker te ontwikkelen: maar liefst 32 tot 43% minder dan de vrouwen de minste vitamine D uit hun voeding haalden.

Gemiddeld haalden de vrouwen 45% van hun vitamine D uit vis en zeevruchten, 16% uit eieren, 11% uit zuivel, 10% uit oliën en margarine en 6%van taart en cake.

Hoewel de onderzoekers voorzichtig zijn met aanbevelingen, omdat het risico op huidkanker niet mag worden vergeten, raden ze toch een ‘redelijke’ blootstelling aan de zon aan.

Bron: Daily Mail

Lees ook:Zonlicht beschermt tegen borstkanker
Lees ook:Met vitamine K minder kans op diabetes
Lees ook:Drink melk en verlies meer kilo’s!
Lees ook:Vitamine D zorgt voor girlpower
Lees ook:Tekort aan vitamine D verhoogt kans op borstkanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>