Acupunctuur helpt baby met stuitligging

Wanneer een baby tijdens de bevalling niet met het hoofd, maar met zijn achterwerk of voeten naar beneden ligt, leidt dit tot risico’s voor de gezondheid van de moeder en de baby. Een bepaalde behandeling op een specifiek acupunctuurpunt kan ervoor zorgen dat de baby vóór de bevalling ‘spontaan’ draait. Dat blijkt uit onderzoek van Ineke van den Berg, onderzoeker van het Erasmus MC in Rotterdam. De methode is veilig voor moeder en kind.

Op basis van een echo bij een zwangerschapsduur van 30 weken kan worden voorspeld of een baby tijdens de bevalling goed zal liggen of met zijn achterwerk naar beneden ligt, de zogenoemde stuitligging.

Tot enige tijd terug was de standaardbehandeling om af te wachten of de baby vanzelf zou draaien. Als dat niet gebeurt, kan een gynaecoloog of verloskundige rond de 36 weken zwangerschapsduur proberen de baby te laten draaien met druk van buitenaf op de buik van de moeder.

Wanneer echter bij 33 weken zwangerschapsduur een specifiek acupunctuurpunt wordt gestimuleerd, leidt dit tot beduidend meer hoofdliggingen (66%) tijdens de bevalling dan bij de afwachtende houding (34%). Van den Berg concludeert dit op basis van een grootschalige analyse van onderzoekscijfers uit Japan, Hongarije, Italië en China. Op dit moment loopt een soortgelijk onderzoek in Spanje.

De therapie waarover het gaat heet Moxa therapie. Deze therapie maakt geen gebruik van naalden, maar van een gloeiende Moxa-staaf. Dit is een rol aangestoken bijvoetskruid, die ongeveer een duimbreedte boven een specifiek acupunctuurpunt op de kleine teen wordt gehouden. De stralingswarmte die van de rol komt zorgt voor de prikkeling van het acupunctuurpunt.

Na een introductie en instructie van de acupuncturist, kan de behandeling aan de partner van de zwangere vrouw worden geleerd. Daarna wordt de Moxa therapie in de daaropvolgende twee weken door de partner thuis toegepast.

Van den Berg raadt aan deze therapie alleen toe te passen in overleg met de behandelend arts of verloskundige en met uitleg van een gediplomeerde acupuncturist. Van den Berg: ‘Moxa therapie is helaas ook gewoon verkrijgbaar via internet. Als die echter verkeerd wordt toegepast, kan de therapie ook een negatief effect hebben, bijvoorbeeld dat de baby juist dieper met zijn achterwerk in het bekken van de moeder vast komt te zitten.’

‘Ik zou zwangere vrouwen daarom adviseren deze therapie na overleg met hun verloskundige toe te passen, omdat die goed op de hoogte is van de gezondheidstoestand van haarzelf en haar kind. Op basis van die kennis, kan een gediplomeerd acupuncturist bepalen of Moxa therapie veilig kan worden toegepast.’

De therapie kan ook leiden tot een daling van het aantal keizersneden. In 80% van de bevallingen een baby in stuitligging is uiteindelijk een keizersnede nodig. Van den Berg heeft berekend dat toepassing van Moxa-therapie rond de 33e week van de zwangerschap, in combinatie met het uitwendig draaien in de 36e week van de zwangerschap leidt tot 54% keizersneden in vergelijking tot afwachten.

Bron: Erasmus MC

Lees ook:Verdoving tijdens bevalling niet schadelijk voor baby
Lees ook:Psychische klachten vader tijdens zwangerschap schadelijk voor de baby
Lees ook:‘Verloskundig systeem moet op de schop’
Lees ook:‘Onnodig vaak keizersnede bij stuitligging’
Lees ook:Doorbraak in preventie hiv-besmetting kinderen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>