‘Medicijn voor uitgezaaide borstkanker wél vergoeden’

Artsen moeten de mogelijkheid hebben om een nieuw, duur geneesmiddelen voor te schrijven als zij dat noodzakelijk vinden voor de behandeling van een agressieve vorm van borstkanker. Dat zeggen twee kankerorganisaties in een reactie op een advies van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) aan minister Schippers van Volksgezondheid.

Het CVZ heeft de minister geadviseerd om de minister om lapatinib, een nieuw medicijn voor uitgezaaide borstkanker, niet op te nemen in een vergoedingsregeling. Het zou te weinig meerwaarde hebben ten opzichte van al bestaande behandelingen.

Artsen zien die meerwaarde echter wel en daarom vinden de Borstkanker Vereniging Nederland (BVN) en de Nederlandse Federatie van Kankerorganisaties (NFK) dat het middel wél vergoed moet worden.

Het middel kan levensverlenging bieden aan vrouwen bij wie het medicijn van eerste keus, trastuzamab, niet meer werkt en aan vrouwen die vanwege bijwerkingen met trastuzamab moeten stoppen. Jaarlijks gaat het om ongeveer 100 vrouwen.

De kankerpatiëntenorganisaties vinden dat het medisch inhoudelijk oordeel van artsen, en niet financiële overwegingen, leidend moet zijn bij de behandeling van kanker. Voor de kleine groep vrouwen bij wie lapatinib een goed alternatief is voor trastuzamab moet het beschikbaar komen.

In de meeste Europese landen wordt lapatinib vergoed. Dat geldt voor alle West-Europese landen behalve Engeland, en voor de meeste andere Europese landen. Wanneer de minister zou beslissen dat het middel in Nederland niet voor vergoeding in aanmerking komt worden Nederlandse patiënten achtergesteld bij hun lotgenoten elders in Europa, menen de patiëntenorganisaties.

Het commentaar van de kankerpatiëntenorganisaties is met het advies van CVZ naar minister Schippers gestuurd. Wanneer zij een definitieve beslissing neemt over het vergoeden van lapatinib is niet bekend.

Bron: NFK

Lees ook:Ophef over duur medicijn tegen borstkanker
Lees ook:Meer vrouwen sterven aan borstkanker
Lees ook:Pleidooi voor vergoeding nieuwe medicijnen tegen kanker
Lees ook:Nieuw medicijn borstkanker ‘grote stap voorwaarts’
Lees ook:Levensstijl van invloed op ontstaan borstkanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>