Vrouwen hamsteren anticonceptiepil

Vrouwen hebben eind vorig jaar massaal de anticonceptiepil ingeslagen. In het laatste kwartaal van 2010 gingen er zo’n miljoen recepten voor de pil over de toonbank van de apotheek. Dat meldt het Nederlands Dagblad.

De anticonceptiepil zit sinds dit jaar niet meer in het basispakket van de zorgverzekering. Dat was reden voor veel vrouwen om in 2010 nog snel even een nieuw recept aan te vragen.

Ook legden veel vrouwen een voorraadje aan waarmee ze een tijdje vooruit kunnen. Dat blijkt uit het feit dat vrouwen in 2010 gemiddeld 152 pillen per recept kwamen ophalen; in het laatste kwartaal waren dat er 169.

Het hamstergedrag was echter in veel gevallen niet nodig, want de meeste zorgverzekeraars vergoeden de anticonceptiepil vanuit de aanvullende verzekering. Daardoor zijn vrouwen nu mogelijk zelfs beter af, veronderstelt de apothekersorganisatie KNMP, want de pil ging vorig jaar nog af van het verplicht eigen risico.

Naast de pil werd ook de Mirena-spiraal in het laatste kwartaal van 2010 vaker voorgeschreven. Het ging in totaal om 27.500 spiraaltjes, een nieuw record. Ook dit zou een effect kunnen zijn van de afschaffing van de pilvergoeding vanuit het basispakket. Mogelijk hebben vrouwen voor een langetermijnoplossing gekozen in de vorm van het spiraaltje, dat 5 jaar werkt.

Bron: ND

Lees ook:Anticonceptiepil mogelijk uit het basispakket
Lees ook:Pilgebruik neemt drastisch af
Lees ook:Anticonceptiepil hamsteren!
Lees ook:Anticonceptiepil in 2009 weer deels vergoed
Lees ook:‘Anticonceptiepil Yasmin heeft gevaarlijke bijwerkingen’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>