Hond herkent geur darmkanker

Het is niet de eerste knappe hond ter wereld die kanker kan opsporen, maar toch blijft het elke keer bijzonder. Japanse wetenschappers zijn erin geslaagd een Labrador zo te trainen dat het dier darmkanker bij mensen kon opsporen door te ruiken aan hun adem en uitwerpselen.

Zelfs wanneer de ziekte nog in een zeer pril stadium was, wist de hond deze aan te wijzen.

De onderzoekers hebben de 8-jarige labrador getraind zodat zij de geur van tumoren leerde herkennen. Op basis van de adem wist de hond in 33 van de 36 gevallen de mensen met een darmtumor eruit te pikken. Door aan de uitwerpselen te ruiken lukte et haar zelfs in 37 van de 38 gevallen.

Ook in Nederland beschikken we over een slimme medische hulphond. De beagle Cliff spoort in het VU Medisch Centrum in Amsterdam ziekmakende darmbacteriën op via de geur van patiënten. De hond is opgeleid om mensen te vinden die besmet zijn met de darmbacterie Clostridium Difficile.

En ook elders in Europa wordt onze trouwe viervoeter ingezet om kanker op te sporen. In Wenen worden honden gebruikt om longkanker te ontdekken, in Zweden zoeken ze naar baarmoederhalskanker en in Engeland naar blaaskanker en huidkanker.

Bron: Scientias/Healtylives

Lees ook:Hond ruikt kanker
Lees ook:Hond herkent besmette patiënten
Lees ook:Huidkanker op te sporen door geur
Lees ook:Wierook en kruidnagels voorkomen wespen
Lees ook:Darmkanker opsporen met medische detectiehonden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>