Minimaal 50 borstkankeroperaties per jaar

De Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH), de wetenschappelijke vereniging van chirurgen, heeft normen opgesteld over de kwaliteitseisen voor behandelingen. Zo is voor een aantal vormen van kanker – waaronder borstkanker, darmkanker en longkanker – bepaald hoeveel ingrepen een arts jaarlijks minimaal moet doen om voldoende routine en ervaring te hebben.

Voor borstkanker is het minimum aantal operaties gesteld op 50 per jaar. Vorig jaar ontstond er veel ophef toen zorgverzekeraar CZ bepaalde dat zij geen contract meer wil afsluiten met ziekenhuizen die minder dan 70 keer borstkankeroperaties per jaar doen.

Ook voor darmkankeroperaties geldt een minimum van 50 ingrepen per jaar. Voor minder vaak voorkomende vormen van kanker, zoals longkanker, is de norm gesteld op 20 ingrepen. Een ziekenhuis dat longkankeroperaties doet, moet ook een intensive care hebben waar 24 uur per dag een arts aanwezig is en waar 24 uur per dag beademd kan worden. Bovendien moet het lab 24 uur per dag bloed- en weefselanalyses kunnen doen.

Halverwege 2011 volgen de normen voor ondermeer de behandeling van een verwijde buikaorta, slokdarmkanker, alvleesklierkanker en leverkanker.

De NVvH heeft naast de volumenormen ook algemene kwaliteitseisen opgesteld. Zo moeten er bij operaties onder meer medische teams worden ingezet met voldoende ervaring en de juiste apparatuur. Daarnaast moet er structureel overleg komen met collega’s of andere ziekenhuizen.

Chirurgen en ziekenhuizen die over een jaar niet aan de nieuwe normen voldoen moeten stoppen met de genoemde operaties of samen gaan werken met een ziekenhuis dat wel aan de normen voldoet.

Bron: NVvH

Lees ook:Moeilijke operaties in beperkt aantal ziekenhuizen
Lees ook:Achmea: alle ziekenhuizen voldoen aan kwaliteitsnormen
Lees ook:‘Ziekenhuizen te onervaren voor gevaarlijke operaties’
Lees ook:Achmea gaat ziekenhuizen beoordelen op kwaliteit
Lees ook:Chirurgen stellen nieuwe kwaliteitseisen vast

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>