Eten van kip kan schadelijk zijn voor de gezondheid

Het eten van kip kan ervoor zorgen dat mensen resistent worden voor antibiotica. Dat wijst nieuw onderzoek uit. Roel Coutinho, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), roept vandaag in NRC Handelsblad op iets aan het probleem te doen.

Vrijwel alle kip die in Nederland in de winkels komt, is besmet met bacteriën die resistent zijn tegen veel antibiotica. De bacteriën maken het enzym ESBL aan dat de werking van een groot deel van de antibiotica uitschakelt.

Tot nu toe was het echter onzeker of mensen door het eten van kip besmet kunnen raken met de ESBL-bacteriën. Maar nieuw onderzoek van Nederlandse wetenschappers, dat vandaag is gepubliceerd in het vakblad Clinical Microbiology and Infection, duidt wel degelijk op een verband.

Van de deelnemers aan het onderzoek bleek één op de vijf patiënten te beschikken over ESBL-bacteriën die genetisch identiek zijn aan de antibioticaresistente bacteriën die bij kip zijn gevonden. Dit wijst erop dat deze patiënten die bacterie (direct of indirect) van kip hebben gekregen.

Het gaat om bacteriën die veel in de darmen en luchtwegen voorkomen. Ze kunnen ernstige urinewegvergiftiging of bloedvergiftiging veroorzaken.

Volgens de wetenschappers bewijst het onderzoeksresultaat ‘niet eenduidig’ dat kippenvlees de bron is van infecties bij mensen, maar is het een sterke aanwijzing.

Coutinho vindt dat hiermee voldoende is aangetoond dat het eten van kip een gevaar voor de volksgezondheid kan vormen en dat het antibioticagebruik in de pluimveesector snel en krachtig moet worden teruggebracht.

Lees ook:Nederlander overlijdt door ESBL-bacterie
Lees ook:Biologische kip bevat minder ESBL
Lees ook:Experts waarschuwen voor opkomst ‘Superbacterie’
Lees ook:RIVM: Rauwe groenten goed wassen of verhitten
Lees ook:Gebruik antibiotica in veeteelt moet fors omlaag

13 Reacties // Reageer

13 thoughts on “Eten van kip kan schadelijk zijn voor de gezondheid

 1. Petronel

  Ik vraag me af hoe het dan zit met eieren. Eieren zitten overal in verwerkt. Dus al eet je geen kip, via de eieren krijg je dan ook ESBL binnen.
  En ik vraag mij ook af of, wanneer je een kip medicatie geeft in de vorm van een antibiotica, er dan resten ervan in eieren/vlees zitten.
  Op deze manier krijg je als consument ongewenst stoffen binnen…

    /   Reply  / 
  1. william winnelinckx

   bekijk eens de documentaires ” FOOD INC.” en “SUPER SIZE ME” en u eet nooit meer kip of fastfood – ongelooflijk smerig !!!

     /   Reply  / 
 2. Ingrid

  En hoe zit dat met Biologische kip?
  Daar wordt veel minder antibiotica gebruikt, maar hoe zit dat met die bacterien?

    /   Reply  / 
 3. Ineke

  Nogmaals eet plantaardig daar ben je in een paar weken aan gewend, en eieren kun je meestal sowieso gewoon weglaten, voor alle andere dierlijke producten zijn er gezonde lekkere plantaardige vervangingen, dat is ook veel beter voor de dieren, het milieu en tegen de honger in de wereld; het kost van 3 tot 18 keer meer plantaardig voedsel om dierlijke producten te maken, en 50 tot 150 keer meer schoon drinkwater, ook stoot de veestapel net zo veel broeikasgas uit als onze gehele wagenparkberoepsvervoer en vliegverkeer inbegrepen. wil je echt iets doen voor je gezondheid en de rest van de wereld dan eet je gewoon plantaardig!
  Zie:
  http://www.plantaardigmaandag.nl/

  http://www.veganisme.org/wiki/index…/Hoofdpagina – (database)

  http:/www.greenmuze.com/nurture/meat/2731-un-urges-vegan-diet-.html

  http:/www.youtube.com/watch?V=2utjszrx2wi (‘you tube: ‘Meat the truth’) het antwoord op An inconvenient truth

  http://www.veganisme.org

  Eet smakelijker!

  Nogmaals eet plantaardig daar ben je in een paar weken aan gewent, en eieren kun je meestal sowieso gewoon weglaten, voor alle andere dierlijke producten zijn er gezonde lekkere plantaardige vervangingen dat is ook veel beter voor de dieren, het milieu en tegen de honger in de wereld; het kost van 3 tot 18 keer meer plantaardig voedsel om dierlijke producten te maken, en 50 tot 150 keer meer schoon drinkwater, wil je echt iets doen voor je gezondheid en de rest van de wereld dan eet je gewoon plantaardig!
  http://www.plantaardigmaandag.nl/
  wiki veganisme.nl

    /   Reply  / 
 4. Ineke

  Sorry dubbel geplaatst.

    /   Reply  / 
 5. GJW Edens

  Het RIVM geeft uitgebreide informatie hierover.
  De bacterie komt voor in de darmen van mens en dier. Het vlees kan besmet raken bij de slacht (oppervlakte besmetting) en men neemt niet aan dat eieren besmet zouden zijn.
  Door verhitting van het vlees gaat de bacterie dood. Het gevaar van besmetting gaat daarom via het snijplankje en mes over op ander voedsel wat dan niet verhit wordt.
  Ik weet niet hoe betrouwbaar de info van het RIVM is, maar het lijkt beter dan zomaar te gaan gissen. Gelukkig eet ik dan geen vlees, maar om nu gelijk veganist te moeten worden gaat me wel ver.
  Link RIVM (Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu): http://www.rivm.nl/cib/ESBL/Veelgestelde-vragen-ESBL.jsp

    /   Reply  / 
 6. GJW Edens

  Ik zit nog wel met de vraag of er ook antibiotica in de eieren zit. Iemand?

    /   Reply  / 
 7. Ineke

  Dieren opeten dat gaat ver als je het goed bekijkt of hun eieren (eicellen of ovuaties zoals sommigem zeggen). Bah.
  Veganistisch worden is de best keuze die ooit gemaakt heb.maar goed ieder z’n/haar keuze. dan ben je van heel dat gedoe af.

    /   Reply  / 
 8. Sinneke

  In(doctrinatie)ke ;)

  wat een fijn leven zul jij hebben p)

    /   Reply  / 
  1. Ineke

   Ja ik ben vrij van deze troep (helaas niet van de mensen die er ten koste van alles mee door willen gaan) ik eet nu veel lekkerder en gezonder en maak me niet schuldig aan leed.
   Dewerkelijke indoctrinatie zit in de dierlijke producten (industrie) die maken mensen bang dat ze ziek zouden worden zonder het eten van dode dieren en hun uitscheidings stoffen terwijl het andersom is. Ik kan het iedereen van harte aanbevelen het dierelijk producten gebruik af te bouwen. dieren zijn niet gemaakt om op te eten.

   Heeft Sinneke een kippenhouderij?

   En is Sinneke jouw echte naam?

     /   Reply  / 
 9. Ineke

  Jammer dat ik aangevallen wordt terwijl ik de mensen (en dieren) wil helpen.

    /   Reply  / 
 10. Pingback: ‘Help, ons kind is te dik’ roept veel reacties op | Gezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>