Achmea gaat ziekenhuizen beoordelen op kwaliteit

Achmea, de grootste zorgverzekeraar van Nederland, gaat normen vaststellen waaraan ziekenhuizen moeten voldoen om een achttal operaties uit te mogen voeren. Voldoen ze per 1 januari 2012 niet aan die normen, dan lopen ze kans dat Achmea de operatie niet langer vergoed.

De Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH) heeft onlangs voor een achttal operaties kwaliteitsnormen vastgesteld, waaronder borst-, long, slokdarm- en darmkanker.

Zilveren Kruis Achmea en Agis Zorgverzekeringen hebben in februari bij alle ziekenhuizen navraag gedaan of zij voldoen aan deze normen of (nog) niet: 47 voldeden nog niet aan de normen voor één of meer operaties. Zij krijgen de komende maanden de kans om de zorg te verbeteren.

Uiterlijk per 1 januari 2012 moeten alle ziekenhuizen aan de kwaliteitsnormen voldoen of er voor kiezen de behandeling niet langer uit te voeren. ‘Het is goed dat de beroepsgroep normen vaststelt. Op deze manier kunnen we samen stappen zetten in het continu verbeteren van de zorg’, aldus Roelof Konterman, voorzitter divisie Zorg van Achmea.

De verzekeraar wil vanaf 1 januari 2012 alleen nog ingrepen vergoeden in ziekenhuizen die volgens deze normen werken.

Eerder besloot CZ al de contracten met een aantal ziekenhuizen op te zeggen voor borstkankeroperaties, omdat zij die – naar het oordeel van de zorgverzekeraar – niet vaak genoeg uitvoeren.

Bron: Achmea

Lees ook:Achmea: alle ziekenhuizen voldoen aan kwaliteitsnormen
Lees ook:Moeilijke operaties in beperkt aantal ziekenhuizen
Lees ook:Voor 92 ziekenhuizen kwaliteitsnormen in kaart gebracht
Lees ook:Cardiologen stellen kwaliteitsnormen hartoperaties op
Lees ook:Kankerspecialisten willen kwaliteit behandelingen verhogen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>