Goed cholesterol verlaagt mogelijk risico op darmkanker

Een hoge concentratie van het ‘goede’ HDL-cholesterol in je bloed kan mogelijk de kans op darmkanker verlagen. Dit blijkt uit onderzoek dat door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is uitgevoerd in EPIC, een grote Europese studie naar de relatie tussen voeding en kanker.

Aan de EPIC-studie doen meer dan een half miljoen mensen mee uit 10 Europese landen. Circa 1200 mensen die na deelname aan de studie dikkedarm- of endeldarmkanker kregen, werden vergeleken met 1200 andere deelnemers met dezelfde leeftijd, geslacht en nationaliteit.

Om de twee groepen met elkaar te vergelijken werd hun bloed onderzocht en moesten ze vragenlijsten invullen over hun eet- en leefpatroon. Daaruit bleek dat degene met de hoogste HDL-cholesterolgehalte de laagste kanker op darmkanker hadden. Het cholesterol had geen effect op de kans op endeldarmkanker.

Het verband tussen het goede cholesterol en darmkanker was onafhankelijk van andere factoren in het bloed die samenhangen met het ontstaan van kanker.

De onderzoekers denken mensen met een laag HDL-cholesterol over veel eiwitten beschikken die ontstekingen aanwakkeren, terwijl een hoog HDL gepaard zou gaan met grote hoeveelheden eiwitten die het ontstekingsproces juist tegengaan.

Naast het ‘goede’ HDL-cholesterol is er ook het ‘slechte’ LDL-cholesterol. Het is vooral deze variant die de kans op onder andere hart- en vaatziekten verhoogt. Wanneer het LDL-cholesterolgehalte in het bloed te hoog is, kan het zich gaan afzetten in de binnenwand van slagaders, die daardoor vernauwen.

Bron: BMJ

Lees ook:Goed cholesterol verlaagt kans op dikkedarmkanker
Lees ook:”Goed’ cholesterol verlaagt kans op hartaanval niet’
Lees ook:Mediterraan eten goed voor je cholesterol
Lees ook:Strijd tegen cholesterol opvoeren
Lees ook:Darm speelt grote rol bij reguleren cholesterol in bloed

1 Reacties // Reageer

One thought on “Goed cholesterol verlaagt mogelijk risico op darmkanker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>