Leukemiepatiënten krijgen veel te hoge dosis chemo

Patiënten met acute leukemie krijgen al decennialang een 10 keer hogere dosis chemo dan noodzakelijk. Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van hematoloog Bob Löwenberg van het Erasmus MC in Rotterdam. Hierdoor wordt de behandeling onnodig zwaar en hebben patiënten meer kans op ernstige bijwerkingen. Ook hoeven ze minder vaak een bloedtransfusie te ondergaan en liggen ze kortere tijd in het ziekenhuis.

Acute myeloide leukemie is een kanker van de bloedcellen die jaarlijks bij bijna 600  mensen in Nederland voor het eerst de kop opsteekt. Mensen van alle leeftijden kunnen de ziekte krijgen.  

Vrijwel alle patiënten met acute myeloide leukemie, de meest voorkomende vorm van leukemie, worden behandeld met het medicijn cytarabine.  Al meer dan 20 jaar lang krijgen patiënten een ruim dertig keer hogere dosis dan in de beginperiode gebruikelijk was.

De tot dan toe gebruikelijke dosering gaf onvoldoende resultaat gaf. ‘Onderzoekers ontdekten dat het medicijn beter werkte als de dosis hoger was. Maar hoeveel hoger echt noodzakelijk was, is tot nu toe nooit echt goed uitgezocht’, aldus Bob Löwenberg.

Uit het ruim 5 jaar durende onderzoek onder 860 leukemiepatiënten uit 4 landen blijkt dat een lagere dosering dezelfde behandelresultaten gaf en veel minder ernstige bijwerkingen.

Bob Löwenberg verwacht dat de ontdekking gevolgen heeft voor leukemiepatiënten over de hele wereld. ‘De lagere dosis zal de standaard worden’, stelt hij.

De verlaging van de dosering chemotherapie betekent ook een flinke besparing. Hoewel dat niet de insteek van het onderzoek was en er geen studie naar de kosten is gedaan, schat Löwenberg dat de besparing al gauw minimaal € 7.000 per patiënt zal zijn. De totale kosten van een leukemiebehandeling kunnen oplopen tot zo’n 60.000 euro.

De vondst van het onderzoeksteam van Löwenberg wordt gepubliceerd in the New England Journal of Medicine.

Bron: Erasmus MC

 

Lees ook:Mildere chemo soms beter voor kind met leukemie
Lees ook:‘Arsenicum helpt tegen kanker’
Lees ook:Hart lijdt onder kankermedicijn
Lees ook:Hoop voor betere behandeling acute leukemie
Lees ook:Hoestdrankje voorspelt reactie op kankermedicijn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>