Achmea: alle ziekenhuizen voldoen aan kwaliteitsnormen


Alle Nederlandse ziekenhuizen voldoen aan de normen voor goede kankerzorg. Dat heeft zorgverzekeraar Achmea gezegd naar aanleiding van berichtgeving van Zorgvisie. Die berichtte gisteren eerst dat 10 ziekenhuizen niet aan de minimum kwaliteitsnormen voor 7 soorten operatiesnormen zouden voldoen.  Later bracht de site dat terug tot 8 ziekenhuizen.

Maar volgens Achmea heeft Zorgvisie informatie van de website van Zilveren Kruis Achmea verkeerd geïnterpreteerd en geen uitleg gevraagd aan Zilveren Kruis. ‘Wij vinden het zeer vervelend dat hierdoor onnodig ongerustheid ontstaat over de kwaliteit van complexe zorg in Nederland’, aldus Roelof Konterman, voorzitter divisie Zorg van Achmea.

Ziekenhuizen moeten per 1 januari 2012 aan de kwaliteitsnormen voldoen die de Nederlandse Vereniging van Heelkunde (NVvH) voor een aantal operaties heeft vastgesteld.

Het gaat om onder andere om blaaskankeroperaties, borstkankeroperaties, operaties bij leveruitzaaiingen, slokdarmkankeroperaties, darmkankeroperaties en operaties van slokdarmverwijdingen.

De normen omvatten onder andere een minimum aantal operaties dat een ziekenhuis per jaar moet doen.

Voor borstkanker en darmkanker zijn dat minimaal 50 operaties per jaar. Voor longkanker, alvleesklierkanker, uitzaaiingen in de lever, slokdarmkanker, aorta-aneurysma ligt de minimumnorm op 20 operaties per jaar. Voor blaaskanker op minimaal 10.

Ziekenhuizen die per 2012 niet aan de normen voldoen lopen het risico dat Achmea  geen contract meer met deze ziekenhuizen afsluit voor deze ingrepen.

Volgens Achmea loopt het allemaal zo’n vaart niet. ‘Het uitsluiten van ziekenhuizen is absoluut geen doel van ons. Het doel van kwaliteitsnormen – die de beroepsgroep zelf heeft opgesteld en wij hebben overgenomen – is specialisatie en concentratie van hoogcomplexe zorg,’ zo meldt Konterman.

‘Daar werken we de komende maanden samen met de ziekenhuizen en andere zorgverzekeraars aan. Uiteindelijk is het ieders bedoeling dat in Nederland de kwaliteit van deze zorg aan de norm voldoet.’

Bron: Medical Facts

Lees ook:Achmea gaat ziekenhuizen beoordelen op kwaliteit
Lees ook:Voor 92 ziekenhuizen kwaliteitsnormen in kaart gebracht
Lees ook:Cardiologen stellen kwaliteitsnormen hartoperaties op
Lees ook:Achmea: ziekenhuizen moeten scherper op de centjes letten
Lees ook:Moeilijke operaties in beperkt aantal ziekenhuizen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>