Universiteit Twente start onderzoek effect mindfulness

De universiteit van Twente is op zoek naar mensen met lichte tot matige depressieve klachten die willen meedoen aan een onderzoek naar de effecten en beste manier van aanbieden van een online cursus Mindfulness en Expressief schrijven (ACT). Doel van de cursus is leren omgaan met negatieve emoties.

Iedereen zit wel eens niet lekker in zijn vel. Je bent somber, voelt je gespannen of leeg, vermoeid of onzeker. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat hoe we omgaan met negatieve emoties een belangrijke rol speelt bij angst en depressie. Negatieve emoties, zoals verdriet, somberheid, gespannenheid, onzekerheid, twijfel of boosheid, belemmeren ons. Ze staan ons geluk in de weg.

Daarom doen we er van alles aan om deze gevoelens niet te ervaren en om er vanaf te komen. Maar uit recente onderzoeksresultaten blijkt dat het wegdrukken van negatieve emoties op termijn alleen maar tot meer depressie en angst kunnen leiden.

Het alternatief is negatieve emoties te onderkennen en te accepteren. De Universiteit Twente heeft twee onlinecursussen ontwikkeld waarin dit onderkennen en accepteren van emoties centraal staat: een onlinecursus Mindfulness en een onlinecursus Expressief schrijven.

De universiteit wil nu onderzoeken of het onderkennen en accepteren van negatieve emoties inderdaad leidt tot minder psychische klachten en wat de beste manier is om zo’n online cursus aan te bieden.

In het onderzoek worden de twee onlinecursussen vergeleken met een groep mensen die tijdelijk op een wachtlijst staat. Deelname is gratis.

Geïnteresseerd? Kijk dan eens op www.cursusemoties.nl.

Lees ook:Stress en angst vergroten kans op hart- en vaatziekten
Lees ook:Mindfulness effectief bij depressie
Lees ook:Mooi van binnen = mooi van buiten!
Lees ook:Superleuk: film kijken en slimmer worden tegelijk
Lees ook:Let’s go ChiRunning!

1 Reacties // Reageer

One thought on “Universiteit Twente start onderzoek effect mindfulness

  1. Luc van Esch

    Van meditatie word je ook gelukkiger. Veel relevant onderzoek word gedaan! Ik heb linkjes op mijn blog (http://intuitieblog.blogspot.com) staan naar meest recent wetenschappelijk onderzoek.
    Veel mensen hebben onderzoek nog nog om te geloven dat het werkt. Dus prima!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>