Antibiotica vermindert resistentie op IC

Preventief gebruik van antibiotica op de intensive care vermindert niet alleen sterfte, ook het aantal infecties met resistente bacteriën daalt erdoor. Dat blijkt uit een onderzoek van het UMC Utrecht onder 6000 patiënten.

Preventief gebruik van antibiotica op de intensive care is omstreden omdat het weliswaar infecties voorkomt, maar ook antibioticaresistentie zou kunnen vergroten. Toch lijken de voordelen op te wegen tegen de nadelen.

Eerder concludeerden dezelfde Utrechtse onderzoekers al dat preventieve inzet van antibiotica tot een lagere sterfte op de intensive care leidde. Nu bewijzen ze bovendien dat het aantal infecties met resistente bacteriën niet toeneemt, maar zelfs afneemt.

In het onderzoek vergeleek een team van onderzoekers het effect van twee soorten antibiotica-behandeling met de standaardzorg op de intensive care. Ze verdeelden bijna 6000 patiënten uit 13 Nederlandse ziekenhuizen die tussen 2004 en 2006 op de intensive care belanden in 3 groepen.

Eén groep kreeg 4 keer per dag een mondpasta met antibiotica toegediend. De tweede groep ontving behalve de mondpasta 4 maal daags antibiotica via een maagsonde in de darm en per infuus. De derde groep kreeg standaard IC-zorg.

In vervolg op de eerdere analyse keken de onderzoekers nu naar het aantal kolonisaties met antibioticaresistente bacteriën. Kolonisatie wil zeggen dat bacteriën aanwezig zijn. Misschien heeft dat geleid tot een infectie, maar dat hoeft niet het geval te zijn.

Het gebruik van antibiotica blijkt kolonisatie sterk te verminderen. In beide groepen patiënten daalde het aantal luchtwegkolonisaties met resistente bacteriën ruim 30%. Daarnaast verminderde het aantal bloedinfecties door resistente bacteriën met de helft bij patiënten die antibiotica ook via de darm en per infuus ontvangen.

‘Preventief gebruik van antibiotica blijft onderwerp van debat’, erkent prof. dr. Marc Bonten van het UMC Utrecht. “Maar onze resultaten laten zien dat de gunstige effecten de eventuele nadelen ruimschoots compenseren, in elk geval op korte termijn.’

‘Dankzij preventieve antibiotica leven IC-patiënten langer en lopen ze minder infecties met resistente bacteriën op. In tegenstelling tot de verwachting neemt antibioticaresistentie dus niet toe. Wij kunnen IC’s in heel Nederland dit beleid aanraden.’

Bron: UMCU

Lees ook:Antibioticagebruik ruim 50% lager
Lees ook:Klebsiella-bacterie in St. Jansdal ziekenhuis
Lees ook:RIVM: Rauwe groenten goed wassen of verhitten
Lees ook:Antibiotica maakt bacteriën resistent
Lees ook:‘Ziekenhuis schrijft te vaak antibiotica voor’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>