Zwak verband tussen diabetes en vegetarisch dieet

Vegetariërs lopen een derde minder risico om hart- en vaatziekten of diabetes te ontwikkelen dan vleeseters. Dat beweren Zweedse en Amerikaanse wetenschappers. Hun onderzoeksgroep is echter weinig betrouwbaar…..

Ze bestudeerden namelijk het etpatroon en de metabolische functies van 773 aanhangers van het Seventh-day Adventist-geloof. Zij staan erom bekend veel waarde te hechten aan een goede gezondheid en lage voedselinname.

Gezocht werd naar een relatie tussen een vegetarisch dieet en het zogehete metabool syndroom. Dat is een combinatie van overgewicht,  hoge bloeddruk, slechte cholesterolwaarden en een verstoorde bloedsuikerspiegel.

Onder de mensen die zichzelf als vegetariër beschouwen had 12% drie of meer van deze risicofactoren. Onder de niet-vegetariërs was dat 19%. De gelovigen leven echter vele malen gezonder als de gemiddelde Europeaan of Amerikaan. De resultaten zeggen dus weinig. Dat geven overigens de wetenschappers ook zelf toe.

Ze komen nog wel even met de conclusie dat een voedingspatroon met veel groente, fruit en noten de metabolische functies van het lichaam in balans houdt en zo de kans op hart- en vaatziekten of diabetes verkleint. Maar ik geloof niet dat ze daarvoor een wetenschappelijk onderzoek hadden hoeven opzetten!

Bron: Gezondheidsnet

Lees ook:Erectiestoornis en hartkwaal gaan samen
Lees ook:Lang leve de dikke dijen!
Lees ook:Obesitas tast ook de hersenen aan
Lees ook:Met vitamine K minder kans op diabetes
Lees ook:Vierdaagse lopen is goed voor mensen met diabetes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>