Arts maakt meer fouten na wijntje bij avondeten

Chirurgen die moeten snijden kunnen de avond ervoor hun glaasje wijn bij het eten maar beter afslaan. Dat concluderen Ierse onderzoekers in een kleinschalig onderzoek.

Aan het onderzoek deden 16 studenten en 8 ervaren chirurgen mee. Eerst werden hun vaardigheden met het maken van kleine sneetjes in bijvoorbeeld de buikholte gemeten met een virtual reality stimulator.

Vervolgens gingen ze ‘s avonds gezellig uit eten. De chirurgen dronken lekker een wijntje bij het eten. Bij de studenten bleef de helft nuchter, de andere helft mocht drinken wat ze wilden.

De volgende dag moesten ze opnieuw dezelfde ingreep doen als de dag ervoor. De studenten die nuchter waren gebleven, presteerden op hetzelfde niveau. De studenten die hadden gedronken, waren langzamer en maakten meer fouten. Ook de ervaren chirurgen maakten meer fouten.

Volgens de onderzoekers doen artsen er goed aan de avond voor een operatie geen alcohol te drinken. Daar bestaan overigens geen regels voor.

Bron: Algemeen Dagblad

Lees ook:Evenveel medische fouten bij huisarts als in ziekenhuis
Lees ook:Amerikanen stoppen te laat met eten
Lees ook:Shocking: Een derde van de studenten aan de XTC
Lees ook:Slim werk maakt dik
Lees ook:‘Toekomstige artsen moeten voorbeeldfunctie vervullen’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>