‘Acupunctuur werkt niet’

Acupunctuur werkt niet. Tot die conclusie komt het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) in België. Het centrum worstelde zich door honderden wetenschappelijke studies naar de werkzaamheid van acupunctuur. De conclusie lijkt klip en klaar: acupunctuur heeft geen enkel meetbaar effect dat een ziekteproces beïnvloedt.

Er is één uitzondering: bij lage rugpijn kan het een licht pijnstillend effect hebben, maar dat is van korte duur. Bij andere problemen is de werking niet bewezen.

Toch werkt het voor sommige zieken beter dan ‘niets’ doen, concludeert het kenniscentrum. Het inbrengen van naalden veroorzaakt namelijk een sterk placebo-effect, waar je ze ook prikt. Volgens het KCE is dan ook het grootste voordeel van acupunctuur dat je er lekker van ontspant.

De vereniging van acupuncturisten heeft woedend gereageerd op het rapport. Logisch, reageren dr. Patrik Vankrunkelsven, professor in de huisartsgeneeskunde, en dr. Marleen Finoulst, hoofd-redacteur van het maandblad Bodytalk in de Belgische krant De Morgen. ‘Want op het moment dat een acupuncturist toegeeft dat zijn behandeling enkel een placebo-effect heeft, verdwijnt het magisch effect.’

‘Het is een kwestie van overleven: patiënten voorhouden dat acupunctuur echt ‘werkt’, anders genezen die patiënten niet meer. In een wereld waar iedereen streeft naar meer transparantie is dat een pijnlijke situatie.’

Volgens Vankrunkelsven en Finoulst is de hang naar alternatieve geneeswijzen is een uiting van overmedicalisering. ‘Mensen willen koste wat het kost dat iets of iemand hen geneest, zonder zelf iets aan hun leefgewoonten te moeten doen.’ Maar niet alle aandoeningen vragen om een behandeling. Veel kwaaltjes genezen vanzelf.

‘De vijf meest voorkomende aandoeningen die acupuncturisten behandelen, zijn lagerugpijn, nekpijn, hoofdpijn, slapeloosheid en depressie. Grotendeels stressgebonden aandoeningen.’ Jezelf ontspannen helpt in die gevallen altijd, aldus de schrijvers. Met het geld en de tijd die ze aan een acupuncturist besteden, kunnen ze waarschijnlijk beter een paar stevige wandelschoenen kopen en tijd maken voor een ontspannende, fysieke inspanning in de natuur. ‘Dat werkt even goed en ondertussen verbetert zelfs de conditie.’

Bron: De Morgen

Lees ook:Placebo-effect versnelt genezing
Lees ook:Labyrint: het helende effect van de placebo
Lees ook:Aromatherapie voelt goed, maar geneest niet
Lees ook:‘Acupunctuur helpt niet bij opvliegers’
Lees ook:Duurdere placebo werkt beter

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “‘Acupunctuur werkt niet’

 1. Suz

  Makkelijk afkraken als je niet begrijpt hoe iets werkt. Als het niet te meten is, bestaat het dus niet… In welke tijd leven dezen mensen!!! TCM is een geneeskunde gebaseerd op meer dan 5000 jaar ervaring en dan denken de ‘doktoren’ van de westerse geneeskunst (ahum), die krap 200 jaar bestaat, gericht is op een pilletje uitschrijven en even snijden en die voor een groot deel op geldverdienen en zelf rijkworden is gebaseerd, dat ze ‘het’ beter weten?????

    /   Reply  / 
  1. herma

   Heel goed Suz, geen enkele geneeswijze helpt als mensen door conditionering vastzitten in een bepaald levenspatroon, wat lichamelijke en geestelijke klachten kan veroorzaken.Juist door de energie te laten stromen in het lichaam, kunnen blokkades worden opgeheven in het lichaam, waardoor mensen open gaan staan voor bewustwording, om het zelfgenezend vermogen van het lichaam weer aan te spreken. We weten zelf diep van binnen, wat de oorzaak is van onze klachten..lichaam, geest en ziel.Het zou mooi zijn als de reguliere geneeskunst samen gaat werken met de complementaire geneeswijzen..in plaats van elkaar te bestrijden..

     /   Reply  / 
 2. Vaness

  Wat jammer dat het artikel halvewege te hard word. Medici.&acc. Kunnen samen gaan. Het is met alles n wisselwerking lichaam& geest. Gek ik wandel jog heerlyk ontspannend traan as n gek. Met medicyn chemisch gaat t goed. Niet te lang mag nt. Ik ging homeopatisch duurt iets lamger vr t werkt kan ik langer gebruikn. Acc. 1a,2 per 2maand. Werkt. Dus nt alle kwaaltjes kun j oplossen zondr HULP middel. Niet alles is te meten. Gaat om werking v.d middel per lichaam versch. In myn hooikoorts verhaal. Acc. Myn hulpmiddel makkelyk ook. Myn lichaam gebruikt als meet instr. Vele dingn werkn vind je eigen. Sta open.

    /   Reply  / 
 3. john

  Hoogstwaarschijnlijk worden deze onderzoekers dik betaald door de farmaceutische industrie, die momenteel een groot offensief voert tegen alle natuurlijke en alternatieve geneeswijzen, – uit winstbejag en drang naar monopolisme. Uiteraard is hun conclusie, dat acupunctuur niet werkt, gekleurd door genoemde belangenverstrengeling en verdient derhalve direct naar de prullenbak te worden verwezen. Men dient ervan doordrongen te zijn dat BigPharma meer en meer de toegang tot natuurlijke hulpmiddelen en organische zelfmedicatie zal gaan blokkeren.
  Tenzij hier massaal tegen wordt opgetreden, zal over enkele jaren de keuzevrijheid om zelf aan de gezondheid te werken, praktisch tot nul zijn gereduceerd. De overheden zouden hiertegen moeten optreden, maar zijn zelf verlamd door genoemde belangenverstrengeling en omkoperij.

    /   Reply  / 
 4. Frederik

  ze moeten het boek van keppel hesselink en kopsky over de wetenschappelijke fundamenten en acupunctuur maar eens lezen…

    /   Reply  / 
 5. marielle

  Het is inderdaad wel heel simpel om acupunctuur direct in de hoek van placebo te duwen. Het is geen kwestie van ‘geloven’, het werkt even goed ook bij kinderen en dieren.

  Een goede review en analyse van klinisch onderzoek naar acupunctuur is overigens op de site van de WHO te vinden. De World Health Organization zet zich in voor het gebruik van traditionele geneeskunde in de gezondheidszorg van haar lidstaten, en heeft een lijst samengesteld van aandoeningen en symptomen waarbij acupunctuur volgens gedegen wetenschappelijk onderzoek een bewezen werking heeft:

  http://apps.who.int/medicinedocs/en/d/Js4926e/5.html#Js4926e.5

    /   Reply  / 
 6. Andrea Cusinello

  Wat een grappige artikel!
  Is net zo als zeggen dat Chinezen, meer 1000000000 mensen, in ongeveer 5000 jaren hebben ze laten behandelen door iets (acupunctuur, tui-na en kruiden) dat niet werk en alleen placebo is?
  Als mensen willen dingen niet zien en beoordelen iets dat ze niet kennen, prima dan.
  Vroeger werd ik bos dat mijn vak zo werd besproken, nu door resultaat en feedback van mij en mijn collega, moet ik alleen lachen

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>