Hoe correct zijn de cijfers over huidkanker?

Morgen is het de Bescherm je huid dag. Goed moment dus om weer eens wat schokkende cijfers over huidkanker de wereld in te gooien. ‘Het aantal mensen met huidkanker neemt schrikbarend toe’ kopten verschillende media gisteren. Maar dat is geen nieuws! Het is al lang bekend dat het aantal patiënten dat in Nederland werd gediagnosticeerd met huidkanker in de afgelopen 10 jaar is gestegen van ongeveer 15.000 naar bijna 40.000 mensen. Helaas ontbreekt in verhalen over huidkanker altijd de nuance.

Want er wordt niet uitgelegd dat er meerdere vormen van huidkanker zijn en dat de ene vorm agressiever en kwaadaardiger is dan de andere. Bij kanker denken mensen aan nog altijd aan een dodelijke ziekte. Maar de meeste gevallen van huidkanker betreft een betrekkelijk onschuldige vorm, die zelden kwaadaardig is of wordt.

Dat is het basaalcelcarcinoom. In 80% van de gevallen gaat het om deze vorm van kanker, waarbij de kans op genezing bijna 100% is.

De tweede meest voorkomende vorm van huidkanker is het plaveiselcelcarcinoom. Die ontwikkelt zich eveneens in de opperhuid en zaait vrijwel niet uit. Bij het plaveiselcelcarcinoom ligt het genezingspercentage op meer dan 90%.

De meest kwaadaardige en agressieve vorm van huidkanker is het melanoom. De kans dat de afwijkende cellen zich door het lichaam verspreiden, is redelijk groot en daardoor is melanoom een levensbedreigende aandoening. Deze vorm van kanker wordt jaarlijks bij circa 3000 Nederlanders vastgesteld. Dat is toch even een ander cijfer dan de 40.000 die je steeds hoort.

Het is niet dat huidkanker daardoor geen serieus probleem is. Het aantal gevallen van huidkanker – ook het melanoom – neemt wel degelijk toe. En zo ook het aantal sterfgevallen. Eind jaren zeventig stierven er jaarlijks rond de 200 mensen aan huidkanker, in 2009 lag het aantal sterfgevallen rond de 800.

Maar het zou beter zijn als er bij het praten over het aantal gevallen van huidkanker wat vaker uitgelegd zou worden om welke vorm van huidkanker het gaat.

Morgen op Gezondheid.blog meer informatie over de Bescherm je huid dag.

Bron cijfers: KWF Kankerbestrijding

Lees ook:‘Zonnebank vergroot kans op huidkanker’
Lees ook:Verdacht plekje of moedervlek altijd laten checken!!
Lees ook:Wanneer had jij voor ‘t laatst last van zonverbranding?
Lees ook:Huidige ouderen lopen grote kans op huidkanker
Lees ook:Oorzaak van huidkanker ontdekt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>