De thuisbevalling leidt altijd weer tot verhitte discussies. Gisteren gooide de kersverse hoogleraar Fysiologische Verloskunde aan de Universiteit van Maastricht Raymond de Vries olie op het vuur door te zeggen dat ziekenhuisbevallingen voor onnodige risico’s zorgen. Gynaecologen zijn er niet blij mee. Maar verloskundigen voelen zich juist gesteund door het pleidooi voor de thuisbevalling.
Zwangere vrouwen die niet vanwege medische redenen in het ziekenhuis hoeven bevallen, kunnen dat beter niet doen, vindt De Vries. Hij wil daarmee een tegengeluid laten horen in de discussie over de hoge babysterfte in Nederland.
Uit onderzoek van het UMC Utrecht bleek vorig jaar dat het hoge aantal thuisbevallingen in ons land wel eens verantwoordelijk zouden kunnen zijn voor de hoge babysterfte in ons land.
De van origine Amerikaanse hoogleraar verloskunde denkt daar anders over. Volgens hem leiden bevallingen in het ziekenhuis vaker tot een keizersnede. Daarbij is de kans op complicaties en zelfs moedersterfte hoger dan bij thuisbevallingen. Hij doet zijn uitspraken op basis van onderzoek in de Verenigde Staten waar 99% van de vrouwen in het ziekenhuis bevalt.
‘In 1990 stierven in de VS in het ziekenhuis nog twaalf op de honderdduizend vrouwen in het kraambed en drie jaar terug was dat zeventien. In Nederland ligt dat aantal op de helft.’
Met bevallen in het ziekenhuis kan misschien wel de babysterfte worden teruggedrongen, meent De Vries, maar dat betekent waarschijnlijk wel een hogere moedersterfte.
Bron: De Telegraaf
Lees ook:Thuisbevalling dreigt te verdwijnen
Lees ook:Over 2 jaar 24-uurszorg voor bevallingen in ziekenhuis
Lees ook:Geen bevallingen meer op Terschelling
Lees ook:Thuis bevallen niet onveiliger dan in ziekenhuis
Lees ook:Zwangere vrouw niet meer alleen tijdens bevalling
De beste man vergelijkt appels met peren. Je kan de Amerikaanse situatie nauwelijks met de Nederlandse vergelijken en daar maar even op baseren dat thuisbevallen beter is. Je kunt geen Amerikaanse thuisbevallingen (daar kennen ze het verloskundigen-systeem niet en met 1% is het sowieso te weinig om daar iets zinnigs over te kunnen zeggen) gaan vergelijken met Nederlandse ziekenhuisbevallingen.
Daarnaast laat deze arts het feit dat zo’n 70% van de thuisbevallingen van een eerste kind alsnog in het ziekenhuis eindigt volledig buiten beschouwing.
Kortom, wat mij betreft roept hij dit soort dingen omdat hij wat publiciteit wil, maar slaat het verder nergens op.