‘Homo’s moeten ook bloed kunnen doneren’

D66 stelt voor om homo’s niet langer uit te sluiten van het geven van bloed. Een meerderheid van het D66-congres heeft zich gisteren achter dit voorstel geschaard. Sanquin, de organisatie die de bloedvoorziening in Nederland verzorgt, is er niet gelukkig mee.

Mensen met homoseksuele contacten hebben meer kans op een hiv- of soa-besmetting en zijn daarom uitgesloten van het doneren van bloed. De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) stelde Sanquin in 2007 op dit punt in het gelijk. D66 is echter van mening  dat mensen niet op basis van hun seksuele geaardheid uitgesloten mogen worden.

Hoewel al het bloed dat Sanquin aan ziekenhuizen geeft uitvoerig wordt getest, is er volgens een woordvoerster een periode van enkele weken waarin een besmetting nog niet kan worden ontdekt. ‘Ook dat risico sluiten wij liever uit.’

Bovendien heeft Nederland op dit moment voldoende bloeddonoren – zo’n 400.000 – om te voldoen aan de vraag naar bloed. De Raad van Europa doet binnenkort een uitspraak over dit onderwerp.

Bron: De Telegraaf

Lees ook:Bloeddonoren uit risicogebieden getest op Q-koorts
Lees ook:Mythes over (donor)bloed ontkracht
Lees ook:Sanquin: Wij zijn open tegenover donoren
Lees ook:Patiënte Bernhoven niet besmet met hiv
Lees ook:Cool: stees meer 20- en 30 jarigen zijn bloeddonor

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>