Ziekenhuizen klagen over zwarte lijst CZ

Zou CZ er al aan gewend raken raken dat er, elke keer als de zorgverzekeraar een zwarte lijst van ziekenhuizen opstelt, de boze brieven binnenstromen? Dat was het geval bij toen CZ met een aantal ziekenhuizen geen contract meer wilde afsluiten voor borstkankeroperaties, en nu speelt het weer rond de blaasverwijderingsoperaties.

CZ maakte eerder deze week bekend per 2012 met 10 ziekenhuis geen zaken meer te willen doen voor blaasverwijderingsoperaties. Ziekenhuizen kunnen nog aan de zwarte lijst ontkomen als zij voor 2012 aan de normen van CZ voldoen.

Een van die eisen is dat een ziekenhuis minimaal 10 blaasoperaties per jaar moet doen. De 10 ziekenhuizen op de zwarte lijst voldoen daar op dit moment nog niet aan. Twee daarvan, het Kennemer Gasthuis en het Spaarneziekenhuis in Haarlem hebben een brandbrief naar CZ gestuurd waarin zij bezwaar aantekenen tegen het besluit van de zorgverzekeraar.

Volgens het Spaarne Ziekenhuis voldoet het aan de kwaliteitsnormen voor blaasverwijderingsoperaties, zoals afgesproken met de Inspectie voor Gezondheidszorg, de zorgverzekeraars en de beroepsvereniging van urologen. ‘De norm van 10 blaasverwijderingsoperaties wordt volgens deze afspraak gehaald in 2012′, schrijft het ziekenhuis in een reactie.

Bovendien voert het gesprekken met het Kennemer Gasthuis om de blaasverwijderingsoperaties op één locatie concentreren. Samen zullen ze ruimschoots aan de gestelde norm voor 10 operaties per jaar voldoen. Vóór de zomer 2011 verwachten de maatschappen het definitieve plan voor samenwerking gereed te hebben.

Willem Schreuder, bestuursvoorzitter van het Spaarne Ziekenhuis is verbaasd over de publicatie van de zwarte lijst, omdat er recent nog overleg is geweest over deze samenwerking met CZ: ‘Het is jammer dat het publiceren van een dergelijke lijst onnodig onrust veroorzaakt onder onze patiënten.’

Bron: Spaarne Ziekenhuis

Lees ook:CZ komt met zwarte lijst blaasoperaties
Lees ook:AMC verbaasd over zwarte lijst CZ
Lees ook:AMC niet langer op zwarte lijst CZ
Lees ook:Veel verschuivingen in zwarte lijst CZ
Lees ook:CZ mag alsnog lijst publiceren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>