Ophef over duur medicijn tegen borstkanker

Er is grote ophef ontstaan over de vergoeding van een nieuw medicijn voor uitgezaaide borstkanker. De Telegraaf meldde vanochtend dat minister Schippers van Volksgezondheid heeft besloten om het medicijn, lapatinib (merknaam: Tyverb), niet te vergoeden. Maar dat is iets te kort door de bocht.

Fabrikant GlaxoSmitKline vroeg voor 2 indicaties vergoeding aan. Het College van Zorgverzekeringen (CVZ) dat de minister op dit gebied adviseert, vindt vergoeding in één geval terecht. Namelijk voor de behandeling van postmenopauzale vrouwen met uitgezaaide borstkanker waarbij de tumor een overexpressie van ErbB2 (HER2+) vertoont. Het middel moet in combinatie met een aromataseremmer gegeven worden. Voor de andere indicatie adviseert het CVZ het middel niet te vergoeden.

Het CVZ geeft een positief advies als een nieuw medicijn een therapeutische meerwaarde heeft, of een gelijke therapeutische waarde aan een bestaand middel met gelijke kosten. Bij lapatinib was dat nog best lastig.

Het medicijn, dat borstkankerpatiënten een langere levensverwachting biedt, is volgens de CVZ gelijk aan de bestaande trastuzumab (Herceptin). Maar het is wel een duur medicijn. Op jaarbasis zou lapatinib zo’n 2 miljoen extra kosten.

De doorslag gaf uiteindelijk dat het nieuwe medicijn in tabletvorm verkrijgbaar is. Vrouwen kunnen de pillen dus gewoon thuis slikken. Trastuzumab moet het in het ziekenhuis worden toegediend en dat kost ook geld.

Volgens de minister wordt lapatinib per 1 september voor de specifieke indicatie vergoed.

Bron: Medisch Contact

 

Lees ook:‘Medicijn voor uitgezaaide borstkanker wél vergoeden’
Lees ook:Nieuw medicijn borstkanker ‘grote stap voorwaarts’
Lees ook:Nieuw medicijn helpt diabetespatiënt met afvallen
Lees ook:‘Nieuw medicijn remt borstkanker’
Lees ook:Nieuw medicijn tegen botontkalking

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Ophef over duur medicijn tegen borstkanker

 1. Davey

  Betalen om in leven te blijven. Als deze fijne man het zelf maar niet heeft, hé? De kan doodvallen als je niet meer kan werken in Nederland.

    /   Reply  / 
 2. fala

  Ach wat weet deze mevr.de minister nu van medicijnen, niks dus, alleen van horen zeggen.

  Opleiding:
  -post-HBO Oost Europa consulent
  -1991, politicologie Rijksuniversiteit Leiden
  -1990, Studie Jawaharlal Nehru University te New Delhi

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>