Patiënt kan steeds sneller naar huis

Patiënten in Nederland liggen steeds korter in het ziekenhuis. In 2010 daalde het gemiddelde aantal dagen naar 3,17. Wel zijn er grote verschillen tussen vergelijkbare ziekenhuizen. Daar is voor veel ziekenhuizen dus nog winst te behalen. 

 In 2009 lagen patiënten gemiddeld 3,3 dagen in het ziekenhuis, in 2008 was dat 3,5 dag. Dat blijkt uit de Ligduurmonitor van adviesbureau Coppa.

Mede door de kortere ligduur is er van een beddentekort geen sprake meer. Uit het rapport blijkt dat er op dit moment in Nederland, gerekend over alle ziekenhuizen, sprake is van een overcapaciteit van 12%. Dit komt overeen met ruim 5000 bedden.

Bij slechts enkele ziekenhuizen is er sprake van ondercapaciteit. Zij moeten vaker patiënten weigeren.

Tussen de ziekenhuizen zijn er grote verschillen. Algemene ziekenhuizen hebben de kortste ligduur, academische centra de langstel. De topklinische ziekenhuizen zitten er tussen in. Dit heeft voor een deel te maken met het verschil in complexiteit van de behandelingen.

Ook tussen vergelijkbare ziekenhuizen zijn er grote verschillen. Bij de algemene ziekenhuizen had het Zaans Medisch Centrum met 2,4 dagen de kortste ligduur in 2010. Aan de andere kant van het spectrum stond ZorgSaam Zeeuws Vlaanderen met 3,8 dagen.

Bij de topklinische ziekenhuizen scoorde het Deventer Ziekenhuis het best met een liduur van 2,7 dagen. Het Rijnstate Ziekenhuis had de langste ligduur: 3,7 ligdagen. In beide gevallen zat er dus een volle dag tussen de ligduur in het hoogst en laagst scorende ziekenhuis.

Bij de academische ziekenhuizen had het UMC St. Radboud in Nijmegen met 3,3 dagen de kortste ligduur en het UMC Groningen met 5,3 dagen de langste.

Bron: Coppa Consultancy

 

 

 

Lees ook:Patiënten steeds korter in het ziekenhuis
Lees ook:Patiënt ligt steeds korter in het ziekenhuis
Lees ook:Nieuwe website STZ-ziekenhuizen online
Lees ook:Ook Amsterdamse ziekenhuizen verdacht van ‘postcodebeleid’
Lees ook:‘Behandeling eierstokkanker kan beter’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>