Strengere eisen aan cosmetisch arts


Artsen die in particuliere klinieken cosmetische behandelingen uitvoeren, zoals een borstvergroting, moeten zo snel mogelijk bekwaamheidsnormen opstellen. Daartoe heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) opgeroepen. Iedere basisarts mag cosmetische behandelingen doen zonder daarvoor een speciale opleiding te hebben gevolgd. Dit kan leiden tot risico’s voor de patiënt.

De IGZ vindt daarom dat er specifieke bekwaamheidsnormen komen voor cosmetische behandelingen, zodat duidelijk is wanneer een arts bekwaam is. Dit zorgt ervoor dat de patiënt geen verhoogd risico loopt als hij door een niet-plastisch chirurg wordt behandeld. Ook heeft de inspectie, die zelf geen normen opstelt, de bekwaamheidsnormen nodig voor haar toezicht.

De inspectie onderzoekt jaarlijks de kwaliteit van particuliere klinieken in Nederland. De kwaliteit van zorg in privé-klinieken en zelfstandige behandelcentra is stabiel, maar er is wel zijn er een aantal klinieken dat risico’s neemt die grenzen aan verantwoorde zorg.

In deze klinieken worden patiënten geholpen die naar de mening van de inspectie een te complexe gezondheidsproblematiek hebben of kampen met extreem overgewicht. Dit soort risicopatiënten is beter af in een ziekenhuis waar de voor hen benodigde faciliteiten aanwezig zijn.

Ook heeft de inspectie de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde gevraagd om met normen te komen voor het minimale aantal kinderen dat een kliniek per jaar moet behandelen om verantwoorde zorg te kunnen leveren aan deze groep kwetsbare patiënten. Ongeveer de helft van de in totaal 244 privé-klinieken behandelt kinderen. 48 klinieken doen dit minder dan 20 keer per jaar.

Bron: IGZ

 

Lees ook:Privé-kliniek moet gezondheid patiënt beter checken
Lees ook:Slechts tien procent ziekenhuisapotheken voldoet aan normen
Lees ook:IGZ: ‘Zorg voor borstkanker voldoet’
Lees ook:Moeilijke operaties in beperkt aantal ziekenhuizen
Lees ook:Verplichte registratie privéklinieken

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Strengere eisen aan cosmetisch arts

 1. H.D.B. Go

  Het is te zot voor woorden dat een basisarts cosmetische behandelingen mag uitvoeren.Dat is het werk van een specialist die na zijn/haar studie basisarts (7 jr) vervolgens specialiseert in dit geval cosmetische chirurgie (7 jr). We hebben op tv diverse uitzendingen kunnen zien van mislukte cosmetische ingrepen en de verminkingen die daarvan het gevolg zijn.En dan moet een ervaren gequalificeerde specialist aan te pas komen om de verminkingen zo goed mogelijk te verhelpen.

    /   Reply  / 
 2. Ida

  Ook een gelukte cosmetische ingreep door een plastisch chirurg, zoals een borstvergroting kan na korte of lange tijd ernstige gevolgen hebben.
  http://www.meldpuntklachtensiliconen.nl

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>