Dagelijks aspirine beschermt tegen darmkanker

Dagelijks aspirine slikken kan op de lange termijn de kans op darmkanker drastisch verminderen. Dat concluderen Britse wetenschappers op basis van een onderzoek bij 861 mensen met een verhoogde kans op darmkanker.

Aan de studie deden patiënten mee met het syndroom van Lynch. Zij hebben een sterk verhoogde erfelijke aanleg voor het krijgen van verschillende soorten kanker. De ziekte komt voor bij 1 op de 1000 mensen.

De helft van de deelnemers slikte twee jaar lang dagelijks 2 aspirines (600 mg), de andere helft kreeg een placebo.

In eerste instantie was er geen verschil te zien tussen de aspirinegebruikers en de controlegroep, die een placebo kreeg. Maar toen de wetenschappers de studie na 5 jaar herhaalden, ontdekten ze in de controlegroep 34 tumoren en bij de aspirinegebruikers ‘slechts’ 19.

Wanneer de onderzoekers alleen keken naar de patiënten van wie ze zeker wisten dat ze de aspirine heel trouw hadden geslikt gedurende minimaal 2 jaar, waren de resultaten nog beter. In de aspirinegroep werden slechts 10 gevallen van darmkanker geteld, tegen 23 in de placebogroep. Dat betekent dat bij de aspirineslikkers het aantal gevallen van darmkanker met 63% was verminderd in vergelijking met de placebogroep.

De aspirine had ook een effect op andere kankers die gelinkt worden aan het Lynch-syndroom. Die kwamen de helft minder voor bij de aspirinegebrukers.

Professor Sir John Burn van de Newcastle University, die het onderzoek leidde, zei: ‘Wat we hebben aangetoond is dat aspirine een belangrijke preventieve werking heeft op het ontstaan van kanker, maar dat effect is pas jaren later te zien.’

‘Mensen die een familiegeschiedenis hebben waarin veel darmkanker voorkomt, zouden serieus moeten overwegen om dagelijks een lage dosis aspirine te gebruiken. Dit geldt zeker voor degenen met een erfelijke aanleg voor kanker’, aldus Burn.

Van aspirine was al bekend dat het de kans op een hartaanval en beroerte verlaagd bij mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Bron: BBC

 

Lees ook:‘Dagelijks aspirine voorkomt kanker’
Lees ook:‘Dagelijks aspirientje halveert kans op kanker’
Lees ook:Darmkankerpatiënt vaak niet onderzocht op erfelijke vorm
Lees ook:Erfelijke kanker wordt (te) vaak niet herkend
Lees ook:Vrouwen minder baat bij aspirine

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>