Vijf genen voorspellen terugkeer darmkanker

Onderzoekers van het AMC in Amsterdam hebben een set van vijf genen ontdekt die kunnen voorspellen of darmkanker – na verwijdering van de tumor – terugkeert. ‘Net als bij borstkanker zouden we met deze set de behandeling van darmkanker beter kunnen gaan afstemmen op het individu’, zegt onderzoeksleider prof. dr. Jan Paul Medema, hoogleraar Experimentele Oncologie en Radiobiologie.

Veel patiënten met darmkanker komen bij de arts op een moment dat de tumor nog niet is uitgezaaid. De standaardbehandeling is in zo’n geval operatieve verwijdering van het gezwel. Maar hoe die behandeling precies uitpakt, is onzeker. Vaak gaat het goed, maar soms keert de tumor terug en was het achteraf gezien beters geweest als de patient aansluitend op de operatie chemotherapie had gekregen.

Voor het onderzoek werd een groep van 90 patiënten onderzocht. Bij 24 van hen kon de juiste genenset vastgesteld worden, die bovendien de uitkomst voor de patiënt uitstekend voorspelden. ‘We gaan dit nog bevestigen bij grotere groepen patiënten, maar met de huidige voorspellende waarde zijn we zeer tevreden’, zegt Medema.

Bron: AMC

 

Lees ook:Kankerstamcellen lijken de grote boosdoener
Lees ook:‘Onderzoek naar uitzaaiingen darmkanker kan beter’
Lees ook:Resultaten nieuwe bestraling darmkanker veelbelovend
Lees ook:Levertumor kan groeien door operatie
Lees ook:Chemo halveert kans op terugkeer tumor

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>