Gros van de Nederlanders heeft dagelijks last van stress

Het overgrote deel van de Nederlandse bevolking (88%) heeft dagelijks last van stress. Dat geldt vooral in de donkere maanden. Slechts iets meer dan de helft onderneemt actie om stress te voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek van Agis Zorgverzekeringen. Vooral jongeren in de leeftijd tot 30 jaar ervaren stress. Waar jonge mannen voornamelijk stress op de werkvloer ervaren, zijn het jonge vrouwen die gestresst raken van zaken die zich afspelen in de privé-sfeer.

Hoewel Nederlanders zichzelf overwegend als positief bestempelen, is stress veelvuldig in de samenleving aanwezig. Vooral onder jongeren in de leeftijd tot 30 jaar. De belangrijkste oorzaken van stress op werkgebied zijn werkdruk (63%) en verantwoordelijkheid (27%). In de privésferen zijn een gebrek aan nachtrust (41%) en relaties (41%) de grootste boosdoeners.

Ook de donkere wintermaanden spelen een rol in de mate van stress en dus gemoedstoestand. Gemiddeld beoordelen Nederlanders hun eigen leven vrij positief met het cijfer 7,2. Gedurende de donkere maanden daalt dit naar het cijfer 6,5. Met name het gebrek aan zonuren en het slechte weer (77%) en de dure, drukke feestdagen (31%) doet Nederlanders tegen de donkere maanden opkijken.

Meer dan de helft van de Nederlanders (57%) ondervindt wel eens lichamelijke klachten naar aanleiding van stress. Deze klachten bestaan uit minder goed slapen (56%), rondlopen met hoofdpijn (54%) en snel geïrriteerd zijn (47%). Opvallend is dat vrouwen gevoeliger zijn voor lichamelijke klachten veroorzaakt door stress dan mannen (71% versus 44%).

Een ruime meerderheid (70%) van de Nederlanders die lichamelijke klachten ondervonden van stress, hebben actie ondernomen om deze klachten te verminderen. Een bezoek aan de huisarts was hierbij het populairst (64%).

Bron: Agis

Lees ook:Mannen tussen 35-44 meest ongelukkig
Lees ook:Vakantie leidt nauwelijks tot stress
Lees ook:Koffie heeft positief effect op stress bij vrouwen
Lees ook:Vrouw met stress krijgt vaker dochter
Lees ook:‘Jonge vrouwen hebben meeste last van de wintertijd’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>