Waarschuwing voor plantaardige supplementen

Wat uit de natuur komt is goed. Dat wordt vaak gedacht, maar gaat niet altijd op. Onderzoekers van Wageningen Universiteit waarschuwen voor plantaardige voedingssupplementen die als hoofdbestanddeel basilicum, venkel, nootmuskaat, sassafras, kaneel of kalmoes bevatten. Deze supplementen, die gewoon in de winkel en via internet te koop zijn, zouden schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn.

Sommige van die supplementen bevatten hoge doses natuurlijke stoffen uit planten – de zogeheten alkenylbenzenen – die in hoge doses bij proefdieren leverkanker veroorzaken. Uit Europees onderzoek, waaraan Wageningen Universiteit heeft meegewerkt, blijkt dat gehaltes aan alkenylbenzenen in veel plantensupplementen zo laag zijn dat ze geen risico vormen.

Maar er zijn ook plantaardige supplementen op de markt die alkenylbenzenen bevatten in gehaltes die bij dagelijkse inname volgens de aanbevolen dosering bij proefdieren tumoren kan veroorzaken. Het gaat daarbij om voedingssupplementen met als hoofdbestanddeel basilicum, venkel, nootmuskaat, sassafras, kaneel of kalmoes of hun etherische (essentiële) oliën.

Overigens benadrukken de wetenschappers wel dat de resultaten, verkregen uit proefdierstudies waarbij leverkanker werd geconstateerd, zijn gebaseerd op experimenten waarbij de proefdieren hoge concentraties pure alkenylbenzenen kregen toegediend, dus niet een dosis van de alkenylbenzenen als onderdeel van het normale dieet.

Mogelijk worden de effecten van de giftige stoffen hierdoor overschat. Ook kan het zijn dat andere ingrediënten in voedingsmiddelen en supplementen de giftigheid van alkenylbenzenen tegengaan. Vervolgonderzoek dient hierover duidelijkheid te scheppen.

In een aantal EU-lidstaten zijn sommige plantaardige verbindingen in voedselsupplementen al verboden. Voor alkenylbenzenen, de plantaardige verbinding waar de wetenschappers onderzoek naar gedaan hebben, bestaat nog geen regelgeving. De onderzoekers vinden dat die er snel moet komen.

Bron: WUR

Lees ook:Keukenkruiden kunnen leverkanker veroorzaken
Lees ook:Kaneel kan gunstig zijn voor diabetes type 2
Lees ook:Waarschuwing voor kankerverwekkende babyshampoo
Lees ook:‘Risicogroepen beter waarschuwen voor te veel jodium’
Lees ook:Jongen (13) in coma na kaneelspelletje

1 Reacties // Reageer

One thought on “Waarschuwing voor plantaardige supplementen

  1. IW

    Dat de proefdieren hoge concentraties pure alkenylbenzenen kregen toegediend, zegt al genoeg. Waardeloos onderzoek, dus. De enige reden dat er negatieve berichten worden rondgestuurd over plantaardige middelen is dat er niets aan te verdienen valt. Aan chemische medicijnen worden miljarden verdiend en het gebruik van diezelfde chemische medicijnen is doodsoorzaak nummer EEN.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>