Schmallenbergvirus op 27 bedrijven aangetroffen

Ruim 100 boeren hebben gevallen gemeld van het Schmallenbergvirus, de dierziekte die bij schapenlammeren misvormingen veroorzaakt, zoals een scheve nek, waterhoofd en stijve gewrichten. Sinds ruim een week geld er een meldplicht voor verdachte gevallen.

Bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) zijn op dit moment 108 meldingen binnengekomen van verschijnselen die kunnen wijzen op een besmetting met het Schmallenbergvirus. Het gaat om 67 schapenbedrijven, 40 rundveebedrijven en 1 geitenbedrijf.

Op 27 schapenbedrijven is het virus aangetoond. Op 26 bedrijven is het virus niet aangetoond. Op 55 bedrijven loopt nog onderzoek, schrijft staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken en Innovatie (EL&I) in een brief aan de Tweede Kamer.

Het feit dat het Schmallenbergvirus op 26 bedrijven niet is aangetoond, wil niet zeggen dat het virus er niet heeft geheerst. Mogelijk heeft de infectie al eerder in de dracht plaatsgevonden. Een test op afweerstoffen tegen het virus, die hierover uitsluitsel moet geven, is in ontwikkeling.

De verwachting is dat door het beschikbaar komen van een test op afweerstoffen het aantal bedrijven waar een infectie met het Schmallenbergvirus wordt aangetoond waarschijnlijk verder zal oplopen.

Volgens deskundigen is de kans klein dat het Schmallenbergvirus op mensen overgedragen kan worden. Het ministerie van VWS en het RIVM houden uit voorzorg de ontwikkelingen nauwgezet in de gaten en zijn intensief betrokken bij het vervolgonderzoek.

Op de website van de nieuwe Voedsel en Warenautoriteit is een overzichtskaart van Nederland te zien met bedrijven waar het virus is vastgesteld.

Bron: Rijksoverheid.nl

 

Lees ook:Aantal bedrijven met Schmallenbergvirus neemt toe
Lees ook:Schmallenbergvirus nu ook bij kalveren aangetroffen
Lees ook:Test kan Schmallenbergvirus bij mensen aantonen
Lees ook:Schmallenbergvirus breidt zich uit
Lees ook:Schmallenbergvirus niet bij mensen aangetroffen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>