Klachten over de tarieven van de tandarts?

Er zijn aanwijzingen dat de tandarts duurder wordt nu hij zelf mag bepalen wat de prijs is van het trekken van een kies of het plaatsen van een kroon. Maar wat merken patiënten in de praktijk van de vrije tarieven in de mondzorg? Gaan ze onderhandelen? Stappen ze over naar een andere tandarts? De Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) is een meldpunt gestart om ervaringen te verzamelen van mensen met de invoering van de vrije prijzen.

De NPCF vindt dat het experiment met vrije prijzen in de mondzorg te vroeg komt. Het is nu nog niet mogelijk om online na te gaan hoe een tandarts op kwaliteitsaspecten zoals hygiëne, het aantal patiënten met cariës (gaatjes) en de levensduur van kronen scoort. Samen met de prijzen van de behandeling heb je deze informatie nodig om een goede keuze te kunnen maken voor een tandarts.

Tandartsen zijn verplicht om een prijslijst in hun praktijk te hangen en ze moeten die op verzoek aan de (potentiële) klant kunnen laten zien. Maar ze hoeven die lijst niet op hun website te plaatsen. Dat maakt het vergelijken van de prijzen met andere tandartsen lastig.

‘En kwaliteit kun je al helemaal niet vergelijken. Hoe kun je dan een goede keuze maken?’, vraagt Wilna Wind, directeur van de NPCF, zich af. ‘We zijn erg benieuwd naar de mening van de patiënt hierover. Pas als je als patiënt echt kunt kiezen op prijs en kwaliteit gaat het systeem werken en ervaren tandartsen een prikkel tot verbetering van hun dienstverlening en het hanteren van een scherpe prijs.’

De vragenlijst staat de komende maanden open. Op de site staan ook praktische tips bij het vergelijken van tandartstarieven.

 Bron: NPCF

Lees ook:Vrije tarieven voor de tandarts in 2012
Lees ook:‘Tandarts wordt alleen maar duurder’
Lees ook:Zorgverzekeraar vergoedt slechts deel van tandartsrekening
Lees ook:Minister waarschuwt tandartsen om hoge prijzen
Lees ook:‘Eén online overzicht met alle tandartstarieven’

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Klachten over de tarieven van de tandarts?

 1. Nathalie Koopman

  De NPCF geeft inderdaad geen link naar een site waar prijzen te vergelijken zijn: er zijn namelijk nog geen goede vergelijkingssites beschikbaar!!

  Vergelijkmondzorg.nl is weliswaar een goed initiatief vanuit een tandarts maar hier staan nog te weinig prijzen op om tandartsen te kunnen vergelijken.

    /   Reply  / 
 2. van Guluck

  Ik heb op 11-01-2008 een kies laten trekken voor €34.10. Op 14-09-2012 heb ik een afgebroken kies laten trekken voor €84.50. Beide trekkingen zijn met kleine foto. Hoe kan in 4 jaar tijd de prijs meer dan 100% omhoog gaan. Mijn salaris deed dat niet.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>