Jongeren blijven welkom bij soa-polikliniek

Soa-poliklinieken in Nederland zullen niet langer alle bezoekers testen op seksueel overdraagbare ziekten. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekendgemaakt. Reden is het grote succes van de poliklinieken waardoor de kosten uit de pan dreigen te rijzen. Om de soa-zorg efficiënter te maken en de kosten te drukken zal er dit jaar strenger geselecteerd worden.

Maar in tegenstelling tot wat sommige media berichtten, zijn jongeren onder de 25 jaar nog steeds welkom  bij de soa-poli’s. Het enige verschil is dat er voortaan beter gekeken wordt naar welke soa-testen ze nodig hebben, aldus Soa Aids Nederland.

De soa-poli’s willen zich meer gaan richten op de hoog-risicogroepen, waar ze uiteindelijk ook voor bedoeld zijn. Jongeren onder de 25 jaar behoren hebben een verhoogd risico op een soa, net als homoseksuele mannen, prostituees en hun klanten.

Jaarlijks bezoeken nu ruim 100.000 mensen de GGD soa-poliklinieken. Dat aantal neemt jaarlijks met 10% toe. De klinieken gaan vanaf dit jaar mensen ouder dan 25 die zich anoniem en gratis willen laten testen maar eigenlijk nauwelijks risico hebben gelopen, worden vanaf 1 januari 2012 terugverwezen naar de huisarts. Naar schatting is dit zo’n 5% van de huidige bezoekers.

Voor andere bezoekers blijft de oude regeling bestaan: personen met klachten, personen die gewaarschuwd zijn door hun partner, en personen die een meer dan gemiddelde kans op een soa hebben blijven welkom. Voor jongeren onder de 25 jaar geldt dat er nadrukkelijker wordt gekeken naar hun risicoprofiel gekeken.

Uit onderzoek blijkt dat bijna 1 op de tien van deze jongeren weinig andere risicofactoren kent. Zij hoeven dus in eerste instantie alleen de Chlamydiatest aangeboden te krijgen. Mocht er Chlamydia worden geconstateerd, dan wordt alsnog op de andere soa getest.

Bron: Soa Aids Nederland

 

Lees ook:Bevolkingsonderzoek chlamydia onder jongeren
Lees ook:Helft van de jongeren test niet op soa’s
Lees ook:Minder hiv en aids
Lees ook:Steeds meer jongeren hebben Chlamydia
Lees ook:Levensmoe? ‘Eerste suïcidepoli in Nederland’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>