NZa: prijsstijging tandartsen valt mee

Het valt mee met de prijsstijgingen bij de tandarts. Dat concludeert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) op basis van een eerste onderzoek. Veel mondzorgaanbieders blijven met hun prijzen in de buurt van de prijzen van vorig jaar, aldus de NZa.

De NZa houdt voor de minister van Volksgezondheid de marktontwikkelingen in de gaten nu er sinds 1 januari 2012 vrije prijzen zijn voor tandartsen, orthodontisten, mondhygiënisten en tandprothetici. Voor de eerste prijspeiling onderzocht de NZa bij 173 tandartsen 8 prestaties en vergeleek de prijzen van nu met die van 2011.

Voor vijf van de onderzochte prestaties is de prijs ten opzichte van vorig jaar gelijk gebleven of gedaald. Zo bleven de prijzen voor een periodieke controle, tweevlaksvulling en kroon binnen de te verwachten prijsrange voor 2012. De prijzen voor een behandeling tandvleesabces en tussentijdse beoordeling tandvleesbehandeling daalden. Voor een röntgenfoto, een uitgebreide gebitsreiniging en een klikgebit moet meer betaald worden.

De NZa werkt met prijsranges omdat er in de nieuwe prestaties die in 2012 gelden, soms meerdere prestaties uit 2011 zijn samengevoegd. Zo kon een tandarts vorig jaar voor een vulling onder andere de verdoving nog los declareren, nu zit dat bij de prijs van een vulling inbegrepen. Bij haar berekeningen heeft de NZa rekening gehouden met de jaarlijkse indexatie van 3,31% die toegepast zou zijn op tarieven 2011 als er geen vrije prijzen zouden zijn.

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste tandartsen hun tarieven hebben aangesloten bij de prijzen die vorig jaar golden. Er zijn slechts enkele aanbieders die veel hogere of veel lagere prijzen hanteren.

De NZa bindt echter nog geen conclusies aan deze eerste prijspeiling, omdat de prijzen gedurende het jaar nog kunnen veranderen. Zorgverleners mogen hun prijslijst namelijk tussentijds aanpassen.

Bron: NZa

Lees ook:Tandarts 11% duurder geworden
Lees ook:Vrije tarieven tandarts definitief van de baan
Lees ook:Minister waarschuwt tandartsen om hoge prijzen
Lees ook:Tandartstarieven gaan iets omlaag
Lees ook:Klachten over de tarieven van de tandarts?

1 Reacties // Reageer

One thought on “NZa: prijsstijging tandartsen valt mee

  1. Vogelvrije Huisarts

    Men dient het NZa onderzoek onder de loep te leggen: kleine steekproef met lage response. . Wat als NZa concludeerde dat de tarieven exorbitant stegen? Hebben we weer met een voorbeeld van een mislukt experiment te maken?”Marktwerking in de zorg” heet dat experiment. Kan Minister Schippers, architecte van het model niet echt hebben. Raad van State en SER waren in 2005 al tegen en ze loopt permanent, net als Klink, achter de feiten aan.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>