‘Anticonceptiepil verlicht menstruatiepijn’

Wat miljoenen vrouwen al lang weten, hebben wetenschappers nu officieel bevestigd: de pil kan menstruatiepijn helpen verlichten. Circa 1 op de 3 vrouwen heeft met de anticonceptiepil beduidend minder last van krampen tijdens hun maandelijkse periode.

Dat tonen Zweedse wetenschappers van de Universiteit van Göteborg aan. Bijna de helft van de vrouwen heeft elke maand weer last van menstruatiepijn, soms zo erg dat ze er bijna van flauwvallen of moeten overgeven. De klachten houden een paar dagen aan en zijn het hevigst tijdens de tienerjaren. Met de leeftijd neemt de ernst van de klachten vaak af.

Aan het onderzoek deden 1300 vrijwilligers mee tussen de 19 en 24 jaar oud. Zij gaven aan dat de pijn dankzij de pil met minimaal 1 punt daalde op een tienpuntschaal. Onder hen waren ook vrouwen die voorheen niet in staat waren om te werken, maar dat nu – zij het met pijnstillers – wel weer konden.

Volgens de wetenschappers voorkomt de anticonceptiepil de aanmaak van prostaglandines, hormonen die verantwoordelijk zijn voor de krampen.

Onderzoeker Dr. Lindh: ‘het is goed voor vrouwen om te weten dat de pil meer voordelen heeft.’ Ze vindt dat in de bijsluiter informatie opgenomen zou moeten worden over het effect van de pil op pijnlijke menstruatieperiodes.

Bron: Daily Mail

 

Lees ook:‘Menstruatiepijn verleden tijd met nieuwe pil’
Lees ook:Nieuw medicijn moet einde maken aan menstruatiepijn
Lees ook:NovaSure-behandeling vermindert PMS-klachten
Lees ook:Nieuwe hoop op anticonceptiepil voor mannen
Lees ook:‘Ballonkatheter heeft voorkeur bij inleiding bevalling’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>