Is het aantal vuurwerkslachtoffers nou gedaald of gestegen?

Waren er de afgelopen jaarwisseling nou meer of minder (ernstige) vuurwerkslachtoffers dan een jaar geleden? Het antwoord op die vraag lijkt afhankelijk van de bron die je hanteert. De stichting Consument en Veiligheid meldde vorige week dat het aantal slachtoffers rond de jaarwisseling was gedaald, net als voorgaande jaren. Maar oogartsen zeggen vandaag dat er rond de jaarwisseling 21 mensen aan één oog blind zijn geworden, 5 meer dan vorig jaar.

Consument en Veiligheid sprak over een afname van het aantal en de ernst van de letsels en bracht dus feitelijk een positieve boodschap. Zij gaan daarbij uit van het aantal mensen dat is behandeld op een afdeling Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) van een ziekenhuis. Dat waren er 670 en dat is 5% minder dan tijdens de vorige jaarwisseling.

De oogartsen kijken alleen naar oogletsels. Zij behandelden dit jaar 246 ogen van 207 patiënten. In 40% van die gevallen is er blijvend oogletsel, variërend van verminderd zicht tot totale blindheid. In totaal 21 mensen raakten door vuurwerk aan één oog blind. En dat is volgens het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap, waarbij de oogartsen zijn aangesloten, weer meer dan vorig jaar.

Waar Consument en Veiligheid het nog heeft over minder ernstige letsels, stelt het NOG dat er weliswaar sprake is van een dalende lijn in het aantal oogletsels, maar de verwondingen zijn wel ernstiger.

Misschien is het voor de helderheid van de berichtgeving prettig als de instanties die zich bezighouden met het behandelen van vuurwerkslachtoffers de handen ineen zouden slaan om een eenduidig beeld naar buiten te brengen.

Want is het aantal (ernstige) vuurwerkslachtoffers afgelopen jaarwisseling nou gedaald of gestegen? Wie het weet mag het zeggen!

Bron: NOS/Consument en Veiligheid

Lees ook:Vuurwerk maakt steeds minder slachtoffers
Lees ook:Meer vuurwerkslachtoffers in ziekenhuizen
Lees ook:Zien wij elkaar nog in het nieuwe jaar?
Lees ook:Plastisch chirurgen: aantal vuurwerkslachtoffers daalt licht
Lees ook:Ogen niet gespaard tijdens jaarwisseling

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>