Kankermedicijn effectief bij maculadegeneratie

Het kankermedicijn Avastin lijkt even effectief bij maculadegeneratie, een oogaandoening van het netvlies, als het standaardmiddel Lucentis. Bovendien is Avastin veel goedkoper, blijkt uit Amerikaans onderzoek. De resultaten van een Nederlands vergelijkend onderzoek tussen beide medicijnen, worden eind dit jaar verwacht.

Maculadegeneratie is de belangrijkste oorzaak van blindheid onder ouderen. Bij de oogaandoening tast de groei van bloedvaten achter het netvlies het zicht aan. Deze vaten hebben de eigenschap dat er vocht uit lekt. Dat beschadigt de netvliescellen, waardoor scherp zien steeds lastiger wordt. Zijn deze cellen eenmaal kapot, dan is herstel niet meer mogelijk. Het is dus belangrijk dat de netvliesdegeneratie tijdig wordt ontdekt en behandeld.

Sinds een aantal jaren wordt maculadegeneratie behandeld met injecties in het oog. In eerste instantie werd hiervoor het medicijn Lucentis gebruikt, maar artsen ontdekten dat Avastin, dat oorspronkelijk geregistreerd staat als antikankermiddel, even goed werkt.

In Amerika is Avastin op dit moment de standaard, ondanks het zogeheten off-labelgebruik. Dat heeft alles te maken met de prijs. In de VS kost Lucentis zo’n 2000 dollar per injectie, tegenover 50 dollar per dosis voor Avastin.

In Nederland is dat prijsverschil iets kleiner, vertelt oogarts Reinier Schlingemann van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam, in het Reformatorisch Dagblad. Maar toch is het verschil in prijs hier ook aanzienlijk. Vandaar dat ook in ons land Avastin al op grote schaal off-label (dus voor een andere aandoening dan waarvoor het geregistreerd is) wordt gebruikt.

En met het nieuwe vergoedingensysteem, waarbij het ziekenhuis één bedrag krijgt waarvan de controles, de personeels- en de medicijnkosten moeten worden betaald, wordt een goedkoop medicijn nog aantrekkelijker.

Schlingemann verwacht dan ook dat Avastin de standaardbehandeling zal worden. Patiënten bij wie het middel minder goede resultaten boekt, kunnen uiteraard van Lucentis gebruik blijven maken.

Eind dit jaar worden de resultaten bekend van een Nederlands vergelijkend onderzoek tussen Avastin en Lucentis. Schlingemann, leider van het onderzoek, verwacht dat de onderzoeksresultaten die van de Amerikaanse studie zullen bevestigen. 

Bron: Reformatorisch Dagblad

 

Lees ook:Oogpatiënten krijgen duur medicijn wél in privékliniek
Lees ook:Ziekenhuizen vinden medicijn tegen blindheid te duur
Lees ook:Oogpatiënten spannen proces aan voor beter medicijn
Lees ook:Veelbelovend middel tegen blindheid geregistreerd
Lees ook:Succesvolle combinatiebehandeling tegen dikkedarmkanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>