‘Eén online overzicht met alle tandartstarieven’

Meer concurrentie tussen tandartsen is prima, maar dan moet je als consument wel iets te kiezen hebben. En dat is nu net wat er schort aan het experiment met de vrije tarieven in de mondzorg. Want je weet niet wat de tandartsen in de buurt rekenen voor het trekken van een kies. Sommige patiënten zijn de afgelopen weken al verrast door fors verhoogde tarieven of een rekening voor het vullen van een kies inclusief verdoving, terwijl ze helemaal geen verdoving hebben gehad. Er moet dus een duidelijk overzicht komen van alle tandartstarieven.

Die conclusie had natuurlijk al veel eerder getrokken moeten worden. Liefst vóór het experiment van start ging. Maar goed, beter laat dan nooit zullen we maar zeggen.

De Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) heeft opgeroepen een
online overzicht te maken van de tandartstarieven. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) ziet er wel wat in en heeft de patiëntenfederatie aangeboden om samen een helder en compleet overzicht te maken.

Daar zullen ze echter wel de hulp van de tandartsen bij nodig hebben, want die moeten bereid zijn om iedere tariefswijziging netjes in het overzicht door te voeren. Daarom vindt er komende week een gesprek plaats met de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) over een eventuele samenwerking.

Wilna Wind, directeur NPCF: ‘We zijn heel blij dat we samen de handschoen oppakken. Het is voor patiënten van groot belang om prijzen te kunnen vergelijken. Tot nu toe kon dat niet, omdat er geen goed overzicht van tarieven is. Binnenkort kun je als patiënt bekijken of jouw tandarts duurder is dan die een straat verderop. Dan kun je beter een keuze maken.’

Ook Pieter Hasekamp, algemeen directeur van ZN, laat weten het van groot belang te vinden dat patiënten kunnen weten wat de tandarts kost.

Volgens de NPCF is de patiënt gebaat bij volledige openheid. ‘Wat kost de tandarts en welke kwaliteit krijg je daarvoor, die informatie heb je nodig’, zegt Wilna Wind. ‘Deze overzichtssite is een eerste stap hierin. De volgende stap wordt het openbaar maken van de kwaliteitsinformatie. Want op dit moment is de informatie over kwaliteit er helemaal niet.’

De tarieven van alle tandartsen worden gepubliceerd op ZorgkaartNederland, de reviewsite voor de zorg. Op dit moment kunnen patiënten daar al algemene informatie vinden over hun tandarts en in sommige gevallen ook het oordeel van andere patiënten. In de toekomst is het de bedoeling dat hier ook de prijzen van alle tandartsen in de buurt te vinden zijn.

Bron: NPCF

 

Lees ook:Zorgverzekeraar vergoedt slechts deel van tandartsrekening
Lees ook:Klachten over de tarieven van de tandarts?
Lees ook:Tandartstarieven stijgen ook in tweede kwartaal
Lees ook:Vergelijk de tarieven van de tandarts
Lees ook:Vrije tarieven voor de tandarts in 2012

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “‘Eén online overzicht met alle tandartstarieven’

 1. Jan

  Wat is er prima aan concurrentie tussen tandartsen? Juist door samenwerking hebben we bereikt dat iedereen tandheelkundige hulp krijgt. Wat valt er te juichen wanneer die hulp nu ondergeschikt wordt gemaakt aan economische concurrentie? De tandartsen kiezen voor de klanten die meer kunnen betalen en daar hebben ze genoeg aan. Mijn tandarts rekent nu 30 tot 60 procent meer dan mijn overigens goede verzekering betaalt. Hij kan het rustiger aan doen en blijft tenminste evenveel verdienen. Dat een deel van de klanten de hoge tarieven niet kan betalen en onbehandeld aan zijn lot wordt overgelaten, daar heeft niemand het over. Een duidelijk overzicht van de tarieven verandert daar niets aan. Je ziet daarop alleen hoe duur de tandarts is – goedkope tandartsen bestaan niet. Alleen een radicale stap kan hier nog helpen. De verzekeraars zouden bijvoorbeeld helemaal niets moeten uitbetalen aan tandartsen die boven de vergoedingstarieven gaan zitten. Dan zouden zij weer noodgedwongen samen moeten werken aan tandheelkundige hulp voor iedereen.

    /   Reply  / 
  1. Amber

   Concurrentie is niet alleen maar slecht. Het zorgt er ook voor dat tandartsen zich willen verbeteren en vernieuwen. Als iedereen maar hetzelfde tarief krijgt, is de noodzaak er niet om onderscheidend te zijn! Dat er alleen maar dure tandartsen zijn klopt niet. Er zijn ook tandartsen die hun tarieven niet hebben verhoogd of zelfs hebben verlaagd. Dus laten we ze niet allemaal over één kam scheren! Een slimme tandarts houdt juist zijn tarieven op peil zodat hij juist de minder bedeelde Nederlander kan helpen. Die heeft misschien zelfs nog wel meer tandheelkundige zorg nodig! Een gat in de markt dus!

     /   Reply  / 
 2. Rob

  Ik ben het helemaal met Jan eens. We werken toe naar nog meer maatschapjes analoog aan de specialisten die buiten de deur hun schaapjes op het droge houden. Hoe stelt men het zich voor dat de mensen blijven switchen. En hoe kan ik zien of er goed werk wordt verricht. Zit er garantie op? En dan kom je bij een volgende die zegt ik begin er niet aan want. Dat gebeurt in de bouw ook zo.

  Fantastisch bedacht. We schieten er veel mee op. Misschien een collectiefje starten en voor de deelnemers 100 kiezen trekken inkopen.

  Stoppen met dit maffe idee

    /   Reply  / 
 3. Ray

  Het probleem is dat tandartsen gewoon kunnen zeggen “Sorry maar wij nemen geen nieuwe klanten aan”.
  Dus weer is het volksverlakkerij op hoog niveau.
  Laat de regering zich bezig houden met de werkelijke problemen in het leven.

    /   Reply  / 
 4. Franco

  Met deze nieuwe regeling ‘vergoeding tandheelkosten’ is de sloop
  binnen de gezondheidszorg nogmaals bevestigd. Minder of geen vergoeding,fors stijgende kosten en nog meer graaiende betweters en bestuurders. Ik mag er niet aan denken dat ik nu verplicht ben een
  handeltjemet mijn tandarts te moeten beginnen. “Geef mij een drievlaksvulling na een probleemgericht consult dan kom ik zaterdag ‘n dag voor jouw tuinonderhoud”! Mensen, dit land loopt al op zijn laatste tanden ! Dank u snelle jongens en meisjes ! Laat ons op 12 september met z’n allen naar de stembus gaan en kiezen nu we nog kiezen hebben! Stem fris en met overtuiging. Laat de oude koeien maar
  in de sloot liggen. Stop de vergadercultuur! Tot slot nog een advies.
  Verdeel dit landje in negen districten. Niet langs de rivieren maar langs de lineaal.N-Z x O-W 3×3 Districten. Hiervoor kunnen tenminste 9 ministers en 9 staatssecretarissen een werkplek voor
  60 uur per week verdienen. Bedankt voor het lezen. Maar let zeker
  ook op de mooie zaken in het leven. Aanbeveling: Bekijk de Site
  http://www.Stichting-wahyu.org

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>