Aantal malariadoden zwaar onderschat

Wereldwijd sterven er veel meer mensen aan malaria dan tot nu toe werd gedacht. Dat blijkt uit een nieuwe studie die in de British Medical Journal (BMJ) is gepubliceerd.

De onderzoekers komen op een schatting van 1,24 miljoen doden in 2010. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO gaat daarentegen uit van 655.000 doden. Overigens tonen beide onderzoeken wel aan dat het aantal mensen dat aan malaria – dat wordt overgebracht door muggen – sterft, daalt.

De nieuwe studie, geleid door de universiteit van Washington in Seattle, maakte gebruik van nieuwe data en een nieuw computermodel om een historische database te maken voor malaria van de periode 1980-2010.

‘We leren op de geneeskunde opleiding dat mensen die als kind blootgesteld worden aan malaria, immuniteit opbouwen en als volwassene zelden aan malaria overlijden’, vertelt hoofdonderzoeker Dr Christopher Murray. ‘ Wat wij hebben ontdekt in ziekenhuiscijfers, sterftecijfers, studies en andere bronnen, is dat dit niet het geval is.’

Volgens Richard Horton van The Lancet zijn er van veel landen geen betrouwbare cijfers over het aantal malariadoden voorhanden. Het blijven dus schattingen. Dat de cijfers van de nieuwe studie zo afwijken van die van de WHO is lastig, maar niet het belangrijkste. Een veel belangrijkere boodschap is dat de ziekte onder controle kan en moet gehouden worden.

Bron: BBC

 

Lees ook:Sterftecijfers ziekenhuizen worden openbaar
Lees ook:Hiv en malaria blijken dodelijke combinatie
Lees ook:Ziekenhuis zwijgt over sterftecijfer
Lees ook:Sterftecijfers ziekenhuizen zeggen nog weinig
Lees ook:Sterftecijfers ziekenhuizen zijn openbaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>