‘Toekomstige artsen moeten voorbeeldfunctie vervullen’

Van een arts zou je mogen verwachten dat hij een voorbeeldrol vervult. Een veel te dikke, rokende arts is toch gek om te zien. Maar hoe zit het met artsen-in-wording? Mag je van hen ook al verwachten dat ze hun gedrag een beetje in toom houden of mogen ze beste eens uit de band springen zoals elke andere student?

Onderzoekers van het Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid, verbonden aan het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, vinden dat studenten geneeskunde een voorbeeldfunctie vervullen en dat medische faculteiten hen daarop moeten aanspreken.

Volgens de onderzoekers is dat hard nodig. Uit hun onderzoek onder 900 studenten van één van de acht Universitaire Medische Centra blijkt dat 46% van de studenten zo veel drinkt dat ze een extra gezondheidsrisico lopen. Ruim 50% houdt er ongezonde eetgewoonten op na.

‘Artsen die te veel drinken of overgewicht vertonen zullen minder geneigd zijn hun patiënten op ongezond gedrag aan te spreken. Dat weten we uit verschillende andere internationale onderzoeken’, zegt projectleider van het onderzoek Judith Sluiter in dagblad Sp!ts.

Het studentenplatform van de landelijke artsenfederatie KNMG schrikt niet van de cijfers, maar is het wel met de onderzoekers eens dat aankomende artsen, meer dan in andere professionals, zelf het goede voorbeeld moeten geven. Volgens voorzitter Hein Handgraaf doen ze dat over het algemeen ook wel. Doordeweeks drinken ze nauwelijks, is zijn ervaring. Bovendien beweegt 90% voldoende en rookt slechts 6%.

Bron: Sp!ts

 

Lees ook:Kinderen op kinderdagverblijf vaker te dik
Lees ook:Arts maakt meer fouten na wijntje bij avondeten
Lees ook:‘Kinderen lijden onnodig lang aan kiespijn’
Lees ook:Flink zuipen is ‘cool’
Lees ook:Aankomende artsen klagen over intimidatie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>