Meer dan 100 bedrijven besmet met Schmallenbergvirus

Het Schmallenbergvirus, dat leidt tot misvormd of doodgeboren dieren, is tot nu toe op 108 veebedrijven vastgesteld. Het gaat om 95 schapen-, 8 runder-, en 5 geitenbedrijven. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).

In totaal zijn er sinds december bij de NVWA 602 meldingen van verdachte bedrijven binnengekomen. De meeste meldingen (382) kwamen van runderbedrijven, maar dat bleek meestal vals alarm. Op slechts 8 boerderijen werd het virus bij koeien vastgesteld.

Onder schapen is het vaker raak. Van de 195 verdachte bedrijven, bleken er 95 daadwerkelijk besmet. Bij geiten gaat het om 5 van de 25 gemelde bedrijven.

Van 131 bedrijven is nog niet vastgesteld of het virus er heerst.

Het Schmallenbergvirus wordt waarschijnlijk via bijtende insecten (knutten) overgedragen van dier op dier. Omdat deze insecten in de winter niet actief zijn, worden de komende maanden geen nieuwe infecties verwacht. Toch neemt het aantal besmettingen vooralsnog niet af.

Op basis van de huidige beschikbare gegevens stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat de kans klein is dat de dierziekte ook infecties kan veroorzaken bij mensen.

Bron: NVWA

 

Lees ook:Meer schapenbedrijven met Schmallenbergvirus
Lees ook:Aantal bedrijven met Schmallenbergvirus neemt toe
Lees ook:Onderzoek naar Schmallenbergvirus bij mensen
Lees ook:Schmallenbergvirus op 27 bedrijven aangetroffen
Lees ook:Risico Schmallenbergvirus voor mensen lijkt klein

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>